Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Inflácia bude klesať pomaly: Slovenské HDP však čaká prudký nárast!

Inflácia na ústupe - môžeme očakávať rast HDP Zobraziť galériu (8)
Inflácia na ústupe - môžeme očakávať rast HDP (Zdroj: Getty Images, Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Slovenská ekonomika sa v tomto roku neprepadne do recesie. Hrubý domáci produkt by sa mal zvýšiť o 1,3 %, celoročná inflácia by, naopak, mohla klesnúť na 9,8 %,. Rezort financií ešte na jeseň očakával miernejší rast ekonomiky okolo 0,6 % a infláciu 13,5 %.

VIDEO: Nová makroekonomická prognóza

Nová makroekonomická prognóza: HDP Slovenska porastie v tomto roku o 1,3 %, inflácia bude jednociferná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pri HDP máme v najbližších dvoch rokoch očakávať prudký nárast, vysokej miery inflácie sa však budeme zbavovať len pomaly. Do recesie Slovenská republika nepadne, tvrdí štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek. Podľa jeho slov boli očakávania vývoja ekonomiky mimoriadne pesimistické a firmy spolu s vládou urobili veľa opatrení najmä pre spomalenie rastu cien energií. „Môžeme povedať, že táto bezprecedentne gigantická pomoc pomáha firmám, pomáha ekonomike prejsť týmto ťažkým obdobím viacnásobnej krízy bez zásadnejších strát a otrasov,“ povedal Klimek.

Inflácia bude klesať pomaly:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Inflácia je na ústupe: Bez pomoci by sme boli v koncoch

Pokiaľ by opatrenia ktoré obsahujú napríklad aj balík financií na zmiernenie cien energií, neboli prijaté, hrozila by inflácia na úrovni 30%. Aj vďaka prijatým opatreniam však môžeme očakávať, že inflácia by podľa prognózy na rok 2024 mohla klesnúť až na 5,3%. V poklese inflácie však bude Slovensko stále zaostávať za priemerom klesania inflácie v eurozóne, pričom odhadované rozmedzie finálnej úrovne v roku 2024 je podľa agentúr 2% - 3,7%.

Inflácia bude klesať pomaly:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ministerstvo financií SR)

Tajomník pripomína, že posledná makroprognóza predpokladala aj pokles reálnych miezd o 2,7% pri náraste nominálnej mzdy o 10,4%. Ministerstvo financií však aktuálne predpokladá, že reálne mzdy budú rásť o 0,6% pričom inštitút finančnej politiky odhaduje nárast nominálnej mzdy o 10,5%. Informujú tiež, že až polovicu rastu HDP má mať na svedomí čerpanie z plánu obnovy.

Inflácia bude klesať pomaly:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ministerstvo financií SR)

Spotrebiteľskú infláciu budú tlmiť zastrešené ceny energií

Spotrebiteľskú infláciu budú tlmiť zastrešené ceny energií, no môžu sa ešte zvyšovať ceny potravín a služieb. Napriek tomu budú domácnosti vďaka vyšším príjmom nanovo tvoriť svoje úspory. Dočerpanie EÚ fondov z predošlého programového obdobia a rozbeh z plánu obnovy posilní zamestnanosť. Trh práce ostane podľa rezortu financií odolný aj zásluhou energetickej pomoci firmám a samosprávam, no dynamika zamestnanosti ostane nízka. Nárast nákladov a slabší odbyt bránia rýchlejšiemu vzniku nových pracovných miest.

Inflácia bude klesať pomaly:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: NárastInfláciaSlovenskoHDPMinisterstvo financií Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu