Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pár hodín pred kľúčovým hlasovaním o predčasných voľbách: Zvrat? Pellegriniho výzva prebudila Sulíka aj Hegera

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - SaS podporí septembrový termín predčasných volieb, ak sa s OĽANO a bývalými partnermi nedohodnú inak. Vysvetlil to predseda SaS Richard Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) tiež odmieta spochybňovanie dohody o tomto termíne.

"Strana SaS bude hlasovať tak, ako sme sa dohodli a ako sme sľúbili. Budeme hlasovať za septembrový termín predčasných volieb," uviedol Sulík s tým, že postoj nezmenia, ak nedôjde k inej dohode bývalej štvorkoalície. Neúčasť OĽANO a Za ľudí na pondelkovom stretnutí s Borisom Kollárom (Sme rodina) vníma ako vyjadrenie, že názor nezmenili. Odmieta pritom, že septembrový termín bol návrhom SaS.

VIDEO: SaS podporí voľby v septembri, ak sa bývalá koalícia nedohodne inak

SaS podporí voľby v septembri, ak sa bývalá koalícia nedohodne inak (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér vyzval, aby sa nespochybňovala dohoda o termíne predčasných volieb

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval bývalých členov koalície, aby nespochybňovali dohodu o termíne predčasných volieb. Termín 30. septembra je podľa neho kompromisom. Vyplýva to jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

 

PRESTAŇTE S TÝM CIRKUSOM Od víkendu dostávam množstvo otazok či plánujem zorganizovať ďalšie stretnutie k termínu...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, January 30, 2023

Avizuje, že ďalšie rokovanie odmieta. "Nerozumiem politickým lídrom, prečo spochybňujú dohody a robia ďalší zo série cirkusov. Možno niektorí majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú priamu zodpovednosť za krajinu," skonštatoval. Heger zopakoval, že si dohodu o termíne predčasných volieb na pôdoryse bývalej vládnej koalície ctí.

Poslanci Národnej rady SR by mali v utorok (31. 1.) o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s tým, že voľby by mali byť 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 24. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Pár hodín pred kľúčovým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Sme rodina podporí aj skorší termín

Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na inom termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár po pondelkovom stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

VIDEO: Voľby budú zrejme v septembri, Sme rodina podporí aj skorší termín

Voľby budú zrejme v septembri, Sme rodina podporí aj skorší termín (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"S najväčšou pravdepodobnosťou bude termín až v septembri," uviedol Kollár vzhľadom na vyjadrenie SaS, ktorá nepodporí iný termín, ak sa bývalá štvorkoalícia nedohodne inak. "Áno, je to dlhé, ale lepšie ako rok," reagoval na otázku, akú legitimitu má čakať až do septembra s vládou, ktorá je len dočasne poverená.

Ozrejmil tiež, že hnutie Sme rodina nebude otáčať a keď súhlasilo so septembrovým termínom a nevetovalo ho, tak ho aj podporí. Partnerom však podľa vlastných slov Kollár oznámil, že hnutie zahlasuje aj za skorší termín volieb.

Viac o téme: TermínPredčasné voľbySaSOĽANOEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu