Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Únia miest Slovenska žiada poslancov stiahnuť niektoré návrhy noviel: Obráti sa aj na prezidentku

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček Zobraziť galériu (2)
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby stiahli návrhy novely zákona o obecnom zriadení, zákona o majetku obcí a zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov i primátorov. Označila ich za nezmyselné, deštruktívne a osobné. O pomoc požiada aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Informovala o tom hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

"Žiadame predstaviteľov NR SR, aby tieto návrhy nezaradili do programu rokovania skôr, ako budú prerokované so zástupcami miest a obcí. Ak tak neurobia, budeme žiadať prezidentku SR, aby tieto poslanecké návrhy vrátila späť do parlamentu," vyhlásil prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček. Je podľa jeho slov nemysliteľné zneužívať aktuálnu nestabilnú politickú a spoločenskú situáciu na "pretláčanie deštruktívnych poslaneckých návrhov", bez toho, aby sa vopred rokovalo s tými, ktorých sa to týka. Predložené poslanecké návrhy sú podľa ÚMS nekompetentné, majú množstvo chýb, sú nevykonateľné a zaoberajú sa neexistujúcimi problémami.

Zástupcovia samospráv majú obavy, že do parlamentných volieb sa budú množiť snahy o oslabovanie pozície územnej samosprávy ako celku, ale aj oslabovanie pozície priamo volených primátorov, ktorí nielen politicky, ale aj trestnoprávne zodpovedajú za svoje rozhodnutia. "To povedie iba k rastu nezodpovednosti, čoho sme svedkami na centrálnej úrovni. ÚMS je pripravená rokovať o systémových opatreniach, ktoré povedú k zlepšeniu stavu, ale odmieta takýto arogantný prístup," vyhlásila únia. K jej postoju sa pripojila aj Asociácia prednostov územnej samosprávy. ÚMS zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) reagovalo, že už absolvovalo niekoľko rokovaní s poslancami parlamentu a budúci týždeň očakáva rokovanie s predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina). "Je zarážajúce, že skupina poslancov, ktorá schválila dlhý rad zákonov ubližujúcich samospráve, a ktorá mlčí pri potrebe pomoci samosprávam s astronomickými cenami energií, prichádza s takou legislatívou, ktorá nepomôže ani mestám ani obciam," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. ZMOS očakáva, že táto legislatíva ani nebude predmetom rokovania parlamentu a poslanci "svoju energiu" radšej sústredia na to, čo v čase ekonomickej nestability a v období existenčných problémov mestá a obce prioritne potrebujú.

Viac o téme: PoslanciPrezidentkaÚnia miest SlovenskaStiahnutie návrhov noviel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu