Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V dopravnom aj bytovom podniku v Košiciach vyhlásili štrajkovú pohotovosť: Mesto sa od situácie dištancuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Zamestnanci dopravného aj bytového mestského podniku v Košiciach sú v štrajkovej pohotovosti, potvrdili to odborári, ktorí ich vyhlásili. Hlavnými dôvodmi majú byť platy aj obavy o pracovné miesta. Mesto Košice, ktoré je zriaďovateľom týchto mestských podnikov, sa od situácie dištancuje. Riešenie očakáva od ich manažmentu.

Odborové organizácie pri Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) vyhlásili v uplynulých dňoch štrajkovú pohotovosť s cieľom naplnenia hospodárskych a sociálnych záujmov zamestnancov. "Trvanie štrajkovej pohotovosti je zatiaľ bez obmedzenia. Prebiehajú rokovania na úrovni vedenia akciovej spoločnosti a s poslancami mestského zastupiteľstva," uviedla za odborárov v DPMK Andrea Vindišová. Podľa hovorkyne dopravného podniku Vladimíry Bujňákovej sa vzniknutá situácia týka najmä finančného ohodnotenia. "DPMK plne podporuje túto iniciatívu odborových organizácií a verí, že sa po rokovaniach podarí naplniť ich víziu na základe spoločnej dohody všetkých zainteresovaných strán," dodala.

Návrh rozpočtu je nižší než minulý rok

Dôvodom štrajkovej pohotovosti v Bytovom podniku mesta Košice (BPMK) sú najmä obavy o zamestnanosť. "Súčasný návrh rozpočtu pre BPMK je takmer o milión eur nižší ako minulý rok. Zároveň sú avizované znížené objemy prác a činností od jediného spoločníka, ktorý doteraz odoberal viac ako 90 percent celého objemu. Jediného spoločníka žiadame o zastabilizovanie situácie a o to, aby nám predložil nejaký strategický alebo ozdravný plán, aký dosah to bude mať na zamestnanosť a ďalšie fungovanie spoločnosti," vysvetlila predsedníčka odborárov BPMK Zuzana Mesterová. Vedenie bytového podniku na otázky TASR reagovalo, že stanovisko k štrajkovej pohotovosti zaujme po získaní všetkých relevantných informácií.

Vysoká miera inflácie a energetická kríza

Mesto Košice tvrdí, že citlivo vníma nepriaznivú celospoločenskú sociálnu situáciu, ktorú aktuálne spôsobuje najmä vysoká miera inflácie a energetická kríza. V oboch prípadoch však podľa neho ide najmä o vzájomnú dohodu odborárov a zamestnávateľov, teda nie mesta, ale mestských podnikov. "Mesto Košice ako zriaďovateľ a 100-percentný akcionár oboch spoločností očakáva od ich manažmentu, že sa so vzniknutou situáciou vyrovnajú, vnímajúc súčasne jej sociálny aspekt a ekonomické záujmy mesta. Zároveň odmietame akékoľvek spolitizovanie témy a poškodzovanie dobrého mena mesta Košice," uviedol hovorca magistrátu Dušan Tokarčík.

Viac o téme: Dopravný podnikŠtrajková pohotovosťKošiceBytový podnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu