Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Chcete si v daňovom priznaní uplatniť bonus na dieťa? TOTO by vám nemalo ujsť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR – František Iván)

BRATISLAVA – Vypĺňanie daňových priznaní je pre mnohých ľudí španielskou dedinou. Finančná správa tento rok ale ponúka možnosť, ktorá vám jeho vyplnenie výrazne uľahčí. Dvojnásobne to platí v prípade, ak vám v daňovom priznaní vzniká nárok na daňový bonus na dieťa a chcete si ho uplatniť.

SaS nebude vetovať daňový bonus na deti, no nesúhlasí s jeho filozofiou, bohatší sa vraj ešte viac nabalia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Finančná správa dáva do pozornosti možnosť vyplnenia daňového priznania elektronickou formou. Finančná správa chce uľahčiť daňovníkom vypĺňanie daňových priznaní za rok 2022. Pripravila preto pre nich užitočnú pomôcku, čím je zapracovanie legislatívnych podmienok vzniku nároku na daňový bonus v rámci vecných a logických kontrol pre vyplnenie elektronického dokumentu,“ informuje hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská. Daňovníci budú mať po novom predvyplnenú sumu daňového bonusu na základe príjmu, počtu detí, ich veku a ďalších potrebných údajov, pričom táto možnosť bude fungovať pre obidva polroky 2022.

Chcete si v daňovom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

„Pre druhý polrok 2022, kedy má daňovník možnosť vybrať si výhodnejší výpočet daňového bonusu, je v elektronických formulároch zapracovaný algoritmus, ktorý prepočíta obidva spôsoby výpočtu. Daňovníkovi tak predvyplní vyššiu, a teda pre neho výhodnejšiu sumu,“ píše finančná správa. Klientov však upozorňujú, aby elektronickému daňovému priznaniu na portáli finančnej správy venovali náležitú pozornosť.

Pri výpočte môžu nastať rôzne situácie

Finančná správa pripomína, že v praxi môžu vzniknúť rôzne situácie pre výpočet výšky daňového bonusu. V súčasnosti pripravujú materiál, ktorý bude obsahovať čo možno najväčší počet konkrétnych prípadov, ktoré by mohli nastať. To, aký nárok na daňový bonus vo všeobecnosti máte, si môžete pozrieť na webe finančnej správy.

Viac o téme: Daňové priznanieFinančná správa SRDaňový bonusElektronické daňové priznanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu