Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skončí Ján Slota za mrežami? Vyšetrovateľ navrhol podanie obžaloby! Exšéf SNS u Žilinku nepochodil

Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku Zobraziť galériu (2)
Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - V marci minulého roka zadržal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu. Obvinil ho zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve. Ide o kauzus vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018. Vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu.

Bývalý šéf národniarov mal podľa obvinenia vyšetrovateľa cez úplatok pre žilinského sudcu vybaviť miernejší trest pre známeho, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu a chcel sa vyhnúť väzeniu. V tom čase bol však Slota už v podmienke za ohrozenie mravnej výchovy mládeže. O tomto úplatku prehovoril niekdajší žilinský sudca Pavol Polka. Ako informuje portál Aktuality, vyšetrovateľ prípad ukončil a podal návrh na obžalobu. Portálu to potvrdil aj hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vyšetrovanie obvineného J. S. pre zločin prijímania úplatku, kde mal obvinený v dvoch prípadoch sprostredkovať úplatok pre sudcu KS Žilina, pričom časť úplatku si mal ponechať, ukončil dňa 30. 11. 2022 návrhom na podanie obžaloby. Vyšetrované korupčné konanie súviselo s ovplyvňovaním rozhodnutí KS Žilina v trestných veciach v ich pôsobnosti," informoval Slivka.

archívne video

Ján Slota na súde v Pezinku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Vyšetrovateľ NAKA v marci 2018 žiadal pre obvineného Jána Slotu väzbu. Špecializovaný trestný súd v Pezinku Jána Slotu prepustil zo zadržania na slobodu. Skonštatoval dôvody preventívnej väzby. Nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. Najvyšší súd mu obmedzenia a povinnosti sprísnil tzv. elektronickým monitorovacím náramkom.

U Žilinku nepochodil

Slota obvinenia označil za nepodložené a vykonštruované a zdôraznil, že stojí len na výpovedi exsudcu Polku, ktorého označil za kajúcnika. Polka už bol pre korupciu odsúdený a dostal podmienečný trest. Bývalý šéf národniarov skúšal svoje obvinenie zrušiť aj cez generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Tam však neuspel. 

Skončí Ján Slota za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Generálny prokurátor 24. októbra 2022 nevyhovel návrhu obvineného Ing. J. S., ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru o vznesení obvinenia zo zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom zo dňa 24. marca 2022,“ informoval portál hovorca prokuratúry Dalibor Skladan. 

 

Viac o téme: KorupciaVyšetrovateľObvinenie Súd Ján Slota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu