Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku potvrdili vtáčiu chrípku: Prenos vírusu na človeka je zriedkavým javom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prenos vírusu vtáčej chrípky z vtákov na človeka je zriedkavým javom. Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ohrozenými sú podľa jeho slov najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorými vtákmi, hydinou alebo ich kadávermi. "Napríklad farmári, veterinári a robotníci zapojení do utrácania a likvidácie," vymenoval hygienik.

Ozrejmil, že existujú nízkopatogénne a vysokopatogénne vírusy vtáčej chrípky. "Vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky preukázal schopnosť prenosu na človeka, zostáva však naňho slabo adaptovaný a prenos z vtákov na človeka je zriedkavým javom," zdôraznil hygienik. Ubezpečil tiež, že zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose z osoby na osobu. "Riziko prenosu na širokú verejnosť je extrémne nízke," dodal.

Prirodzeným rezervoárom vírusu vtáčej chrípky sú podľa jeho slov voľne žijúce vodné vtáky, pričom k prenosu na človeka dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. "Takmer všetky infekcie u ľudí súviseli s úzkym kontaktom s infikovanými alebo chorými vtákmi, alebo ich fekálnymi produktmi," spresnil odborník.

K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu, pri plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch. "Medzi identifikované rizikové faktory patrí aj návšteva trhov so živými vtákmi v Ázii a prostredníctvom hydiny z drobnochovu v Egypte," dodal Mikas.

Ochorenie sa prejavuje primárne respiračnými príznakmi

Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky alebo respiračného ochorenia musia bezodkladne kontaktovať lekára. "Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik.  

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

Veterinári potvrdili vtáčiu chrípku v drobnochove hydiny v okrese Prešov

Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo 17. januára pozitívny výsledok vyšetrenia na toto ochorenie v Slovenskej republike. Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny v obci Bzenov v okrese Prešov. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

V uvedenom drobnochove pôvodne chovali 23 kusov kury domácej  a dve kačice. V ostatných dňoch tam pozorovali hromadný úhyn hydiny. "Ku dňu potvrdenia nákazy uhynuli všetky kury domáce, kačice boli utratené, čo znamená, že depopulácia ohniska nákazy bola realizovaná," informoval ŠVPS.

Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov v tomto prípade postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. Vykonala šetrenie, ktorého cieľom je zistenie zdroja nákazy.

"Predbežným šetrením sa aj vzhľadom na lokalizáciu obce v bezprostrednej blízkosti vodných tokov a nálezov pozitívnych voľne žijúcich vtákov na vtáčiu chrípku v predchádzajúcom období  predpokladá nakazenie voľne žijúcim vtáctvom, nakoľko hydina mala prístup do vonkajšieho prostredia," priblížili veterinári. Ďalšou cestou zavlečenia nákazy mohol byť nákup hydiny od neidentifikovaného predajcu s neznámym pôvodom chovu. Miestne príslušná regionálna správa v tejto súvislosti nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy. Ochranné pásmo má polomer 3 kilometre (km), pásmo pozorovania 10 km okolo ohniska.

Medzi opatrenia pre ohnisko nákazy patrí bezodkladné usmrtenie hydiny a iného vtáctva žijúceho v chove, likvidácia  všetky kadáverov a vajec v chove, zneškodnenie alebo vhodné ošetrenie všetkých materiálov a odpadov, ktoré môžu byť kontaminované. Potrebná je tiež napríklad očista a dezinfekcia budov, pastvín, pôdy, zariadení, ktoré môžu byť kontaminované, ako aj dopravných prostriedkov používaných na presun hydiny alebo iného vtáctva žijúceho v zajatí. Ďalšie opatrenia platia pre uvedené pásma okolo ohniska.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaSlovenskoÚVZJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu