Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hirman inkasuje zľava aj sprava: Po Matovičovi mu naložil aj Sulík, čakal pridlho a Heger strelil capa!

Hirmanovi naložil už aj Sulík. Zobraziť galériu (3)
Hirmanovi naložil už aj Sulík. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vysoké ceny za energie pre malých podnikateľov sú priam likvidačné a vláda odporúča tieto faktúry neplatiť a v celom štáte vybuchol chaos nevídaných rozmerov. Prsty v tom má samozrejme aj minister hospodárstva Karel Hirman (nom. OĽaNO), ktorý to teraz schytal aj od jeho predchodcu Richarda Sulíka (SaS). Pár dní mu pritom dozadu cez statusy "nakladal" Igor Matovič (OĽaNO).

archívne video

Karel Hirman: Ak nebude schválený rozpočet, štát bude kompenzovať len teplárov (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Najskôr prišla kritika od Matoviča

Veľké odhalenie o dovolenke ministra Hirmana prišlo vo chvíli, keď Matovič na sociálnej sieti zavesil status o tejto téme. Matovič sa dokonca tak rozbehol, že nepodporí ani ďalšiu vládu, v ktorej by mal byť členom práve Hirman.

Prišiel však aj náklad od Sulíka

Ani líder SaS však po príchode obrovských faktúr pre menších podnikateľov nenechal na Hirmanovi jednu nitku suchú. Problémom podľa Sulíka pritom nie je to, že "expert Progresívneho Slovenska", ako Hirmana nazval, išiel na dovolenku, ale že zanedbal svoje povinnosti. "Vôbec nie je problém, že minister bol na dovolenke, každý potrebuje oddych, a práca ministra prináša zodpovednosť a stres. Ale celú jeseň sa na tento problém mohol pripravovať. Pritom o všetkom vedel, keďže sme na jeho riešení pracovali ešte s mojim štátnym tajomníkom Karolom Galekom a pripravená legislatíva bola súčasťou agendy, ktorú sme mu odovzdali," popisuje stav po odchode z ministerstva Sulík.

Hirman inkasuje zľava aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Líder SaS vraj o probléme vedel už v lete

Sulík rozhodne neocenil ani Hegerovu kritiku podnikateľov, ktorí sa "neozvali včas". Heger podľa neho "streil capa". "O obrovských, dokonca podľa mňa až umelo nafúknutých cenách elektriny sa vedelo už od jesene 2021, teda pred 15-imi mesiacmi. Veď preto som ešte ako ministerstve začal riešiť so Slovenskými elektrárňami dodávku elektriny pre domácnosti. Už vtedy hrozilo, že ak bublina nespľasne, budú ceny aj pre podniky gigantické. Preto som v auguste  2022 na stretnutí, ktoré organizoval Eduard Heger na Úrade vlády inicioval prípravu legislatívy, na základe ktorej by bolo možné elektrinu skonfiškovať. Túto legislatívu sme spolu s podpredsedom vlády Holým vypracovali a parlament ju schválil," pokračuje Sulík.

Hirman inkasuje zľava aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za štyri mesiace, ktoré je Karel Hirman na úrade, podľa Sulíka vraj dokázal len dve veci:
"1. Nechať dobehnúť, čo sme mu nechali hotové alebo tesne pred dokončením (zimný energetický balíček, núdzový stav v energetike, povinné zásoby plynu, schéma štátnej pomoci...), 2. Urýchlene meniť nominantov, rýchlo ich vykopnúť, hoci mali za sebou výsledky, aké sa desaťročia predtým nepodarilo dosiahnuť. Žiaľ, vláda a aj minister Karel Hirman potvrdili, že medzi teóriu a praxou je sakra veľký rozdiel. Najviac ma mrzí, že na toto celé doplatia malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú cez milión ľudí," neskrýva sklamanie Sulík.

 

EXPERT PROGRESÍVNEHO SLOVENSKA PRE ENERGETIKU KAREL HIRMAN SVOJU ÚLOHU NEZVLÁDOL Ľahko sa múdro vypisuje z bezpečia...

Posted by Richard Sulik on Monday, January 16, 2023
Viac o téme: CenyEnergieVládaFaktúryRokovanie Richard SulíkEduard HegerKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu