Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov, potvrdil Budaj

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. Deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Pripomenul, že zmyslom reformy nebolo len prevedenie štátnych pozemkov v parkoch do správy ochranárov, ale aj podpora prírode blízkeho tradičného hospodárenia či mäkkej turistiky.

"Finančne ho chceme kryť predovšetkým zo zdrojov Európskej únie. Bolo podaných množstvo projektov pre každý národný park," skonštatoval. Zároveň podľa neho pokračuje projekt zonácie parkov. "Nechceme ju robiť v neprospech súkromných vlastníkov, pripravujeme aj model komerčného využívania lesa," uviedol Budaj.

archívne video 

Budaj predstavil plány zonácie troch národných parkov (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Drevo sa bude ťažiť aj naďalej, tvrdí Budaj

Národné parky sa teraz podľa neho pripravujú viac plniť rolu nie lesnícku, ale ochranársku a turistickú. "Drevo sa bude do istej miery ťažiť aj naďalej, ale v istých územiach musíme zachovávať bezzásahovosť. Miznú nám pramene. Najväčšia strata, ktorú spôsobovalo prílišné spriemyselnenie lesov, nebola strata biomasy, ale strata vody," tvrdí Budaj.

archívne video 

Budaj predstavil rozvojové projekty v Národných parkoch Muránska planina a Poloniny (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Za úspech tohto volebného obdobia považuje zavedenie zálohovania plechoviek a plastových fliaš. Tie dnes podľa neho z prírody vynášajú aj ľudia, ktorí ich tam predtým odhadzovali. "Jazerá, ktoré sa na jar vždy filmovali, ako sú plné fliaš, už túto jar neboli také. A to ešte len nabiehal systém," povedal. Dodal, že práve vo vodných tokoch sa z fliaš uvoľňovali mikroplasty, ktoré sa potom dali objaviť dokonca v morských rybách.

Cieľ dosiahnuť recykláciu 90 percent obalov malo podľa neho Slovensko dosiahnuť do desiatich rokov, reálny je však už na budúci rok. Poukázal na to, že o slovenskom modeli zálohovania sa diskutuje vo viacerých štátoch Európskej únie.

Viac o téme: ReformaNárodné parkyJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu