Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strany na Slovensku organizujú referendá kvôli reklame zadarmo, tvrdí Ján Budaj

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Politické strany na Slovensku väčšinou organizujú referendá preto, aby si za štátne peniaze urobili reklamu. Aj preto býva účasť voličov na referendách taká nízka. V TASR TV to povedal dočasne poverený minister životného prostredia a člen občiansko-demokratickej platformy v OĽANO Ján Budaj.

Najmä ak sú, ako v súčasnosti, v dohľade parlamentné voľby, strany podľa neho nedokážu odolať pokušeniu dostať týmto spôsobom veľmi jednoducho svoju agendu medzi ľudí a mobilizovať tak voličov. "Všetky naše referendá okrem jedného boli zatiaľ neúspešné," pripomenul. Budaj nesúhlasí s tým, že Slovensko nemá legislatívne nástroje na dosiahnutie predčasných volieb, ak by boli potrebné.

Referendum23: Volebné schránky sú už pripravené

Referendum23: Volebné schránky sú už pripravené (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Východisko z aktuálnej politickej krízy Budaj nevidí v skracovaní volebného obdobia, ale v hľadaní ciest k dokončeniu rozbehnutých projektov a reforiem do riadnych volieb. Dodal, že "demokrati" v posledných dvadsiatich rokoch pravidelne rozbiehajú významné reformy, ktoré automaticky vyvolávajú v spoločnosti protitlak. "Klesajú percentá a v demokratickej partii sa začnú objavovať hlasy, aby sme prebehli na druhú stranu a vzdali sa nepríjemných reforiem," povedal s tým, že predčasné voľby ešte nikdy nepriniesli "demokratickému" táboru politický prospech.

Podľa Budaja je logické, že sa podporu pre nový vládny kabinet snaží v parlamente získať premiér dočasnej vlády Eduard Heger (OĽANO). "Je poverený riadiť vládu, ktorá je v demisii, je z najväčšieho poslaneckého klubu a Demokratická platforma, ktorá z tohto klubu odišla, tak isto vyjadruje podporu, aby obnovil vládu," tvrdí Budaj. Za schodnú cestu by považoval transparentnú dohodu so SaS o tolerancii menšinovej koalície a vymenovanie obnovenej vlády na pôvodnom základe.

Viac o téme: ReferendumSmerJán BudajOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu