Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Medvede sa mali pohybovať v Borinke pri Bratislave: Takáto je pravda!

Medvede sa predčasne zobudili zo zimného spánku
Medvede sa predčasne zobudili zo zimného spánku (Zdroj: Facebook/Medvede na Slovensku)

RUŽOMBEROK - Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, na ktorom sa skupinka medveďov zrejme zobudila zo zimného spánku. Dalo by sa predpokladať, že oteplenie na začiatku januára a zelené svahy zrejme zmiatli aj huňatých obyvateľov lesa a predčasne sa začali potulovať po lesoch. No išlo o plánovanú poľovačku na diviaka pri obci Komjatná, medvede sa pri nej splašili a začali utekať naprieč lesom.

archívne video

Medvede sú úmyselne lákané bližšie k ľudským príbytkom, aj kvôli biznisu s ich fotením, tvrdí Budaj (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, ktoré zachytáva skupinku štyroch alebo piatich medveďov ako pobehujú po lese. Autor videa, ktoré kolovalo na internete potvrdil pre My Liptov, že by malo ísť o okolie obce Komjatná. Mnohí ľudia však toto video začali používať na šírenie poplašnej správy a vyvolanie paniky a z obce Komjatná sa napokon stala Borinka pri Bratislave.

 

Z Komjatnej až do Borinky. V týchto dňoch sa internetom šíri video vodiacej medvedice a jej mláďat, ktoré boli vydúrené...

Posted by Majo Hletko on Tuesday, January 10, 2023

Kedže video za krátku chvíľu 11 000 videní, k videu sa vyjadrila aj Štátna ochrana prírody SR „Zachytili sme informáciu, ako autor prvého hoaxu tvrdil, že video vzniklo pri lyžiarskej zjazdovke v lokalite Hrabovo. Autorka druhého hoaxu dokonca verejnosť presviedčala, že video vzniklo na okraji obce Borinka pri Bratislave." Upozornili, že nie je na mieste šíriť paniku a informácie si treba overovať. Plašenie medveďov zvukom, svetlom, či psom je jednou z behaviorálnych metód na zabránenie kontaktu s človekom, a slúži aj na zamedzenie navštevovania intravilánov obcí medveďmi, dodala Štátna ochrana prírody SR. Prítomnosť medveďov vo videu tak vôbec nemusela predstavovať nebezpečenstvo.

Viac o téme: Medveď hnedýZimný spánokRužomberokLiptovKomjatná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu