Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nové školenia o spisovnom jazyku: Štátna správa ich zabezpečila pre zamestnancov

Budova ministerstva kultúry Zobraziť galériu (2)
Budova ministerstva kultúry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvá a ďalšie ústredné orgány štátnej správy (ÚOŠS) zabezpečili od októbra 2019 do konca septembra 2021 pre svojich zamestnancov 100 vzdelávacích aktivít, týkajúcich sa používania spisovnej slovenčiny. Na týchto školeniach sa zúčastnilo 2566 zamestnancov ÚOŠS. Informuje o tom šiesta správa o stave používania štátneho jazyka na území SR, ktorú v stredu schválila vláda.

 "Zavedenie systému školení z jazykovej kultúry pre zamestnancov ÚOŠS, ako aj zamestnancov súdov má rastúci pozitívny vplyv na kvalitu materiálov vznikajúcich v činnosti štátnej správy,"  konštatuje Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Autori správy referujú aj o metodickej činnosti poskytovanej pre samosprávy

Správa informuje taktiež o činnosti odborných komisií a bilancuje podnety, ktoré v oblasti ochrany spotrebiteľa v súvislosti s používaním štátneho jazyka prijali a vyhodnotili príslušné orgány. Autori správy referujú aj o metodickej činnosti poskytovanej pre samosprávy v oblasti dodržiavania slovenskej spisovnej normy pri pomenúvaní ulíc a iných verejných priestranstiev.

"V hodnotenom období adresovali žiadosť o posúdenie jazykovej správnosti názvov ulíc, respektíve verejných priestranstiev viaceré obce: Betliar, Mužla, Gemerská Poloma, Dolné Lovčice, Záborské, Bohunice či Teplička nad Váhom," uviedli predkladatelia materiálu.

Viac o téme: VládaVzdelávanieRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu