Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mal podplácať policajného funkcionára: Obvinený príbuzný Petra Žigu sa postavil pred súd! Vinu odmieta

Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Špecializovaný trestný súd v Pezinku (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

PEZINOK - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril v utorok na druhý pokus proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žigu. Vlani v decembri sa pojednávanie nezačalo pre práceneschopnosť obžalovaného. Vinu odmieta.

Obžaloba bola podaná pre podozrenie z pokračovacieho prečinu podplácania vtedajšieho šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu mediálne známu ako Valčeky.

Celkovo mal Štefan Žiga podľa obžaloby odovzdať Slobodníkovi minimálne 85.000 eur. Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti čí informácií o trestných konaniach. Predvolanie na výsluch dostal Slobodník na utorok popoludní. Štefan Žiga, rovnako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, odmietli konanie o dohode o vine a treste. "Skutkové a právne závery obžaloby nemajú oporu vo vykonaných dôkazoch, preto považujeme obžalobu za vecne nedôvodnú," uviedol jeden z trojice obhajcov Štefana Žigu Sergej Romža.

archívne video

Bödör v putách (lepšia kvalita) (Zdroj: Topky/msz)

Obžalovaný absolvoval v utorok doobeda pred samosudcom ŠTS spontánnu výpoveď, na prípadné otázky procesných strán nechcel neodpovedať. Podozrenia z podplácania odmietol, považuje ich za nelogické. "Neexistoval na to žiaden dôvod," zdôraznil. Pôvodne čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. V tomto prípade mu na začiatku roka 2022 bolo obvinenie zrušené Generálnou prokuratúrou (GP) SR. Štefan Žiga má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Žigom.

Viac o téme: KorupciaObvinenie Súd Štefan Žiga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu