Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH chce ísť treťou cestou: Ani Matovič, ani Fico, vo veľkom vraj rokujú o spájaní konzervatívnych síl!

Majerský hovorí o spájaní konzervatívnych síl. Zobraziť galériu (3)
Majerský hovorí o spájaní konzervatívnych síl. (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa po páde vlády Eduarda Hegera vo veľkom hovorí o témach predčasných volieb či novej 76-tky. Ani jedno nateraz nie je pravdepodobný scenár, no Kresťanskí demokrati (KDH) sa už pripravujú na scenár možných volieb. Predseda Milan Majerský sa dokonca priznal, že má za sebou už prvé kolá rokovaní ohľadom spájania konzervatívnych síl. Nechcú však ísť ani cestou s podporou Roberta Fica, no ani s podporou terajšej vlády.

archívne video

Milan Majerský sa poďakoval za účasť vo voľbách, v jeho tíme začali s oslavami (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Chcú ísť cestou bez Matoviča a Fica, rokovania už bežia

Stanovisko KDH a jej predsedu Milana Majerského tlmočila médiám hovorkyňa Lenka Halamová. "Potvrdzuje sa, že o KDH je záujem. Sme hodnoverná alternatíva voči Ficovej, ale aj voči tejto vláde a sme pripravení meniť Slovensko. Vnímajú to nielen voliči, ale tiež politici z iných strán," myslí si Majerský. KDH sa podľa neho už dlhodobo usiluje o spájanie kresťanskodemokratických konzervatívnych síl. "V posledných týždňoch a mesiacoch som absolvoval mnoho rokovaní so zástupcami strán a tiež s osobnosťami z konzervatívneho spektra, ktoré majú záujem o spoluprácu s KDH," tvrdí Majerský.

KDH chce ísť treťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Tvorba územia pre konzervatívne osobnosti

"Uvedomujeme si dôležitosť situácie a tiež fakt, že nemôžeme dopustiť prepadnutie žiadneho hlasu v blížiacich sa voľbách. V našom hnutí sme pripravení vytvoriť zázemie pre konzervatívne a demokraticky zmýšľajúce osobnosti. Je v záujme kresťanskodemokratických voličov, aby mali k dispozícii overenú a jasne vyprofilovanú voľbu. A takou voľbou je hodnotovo ukotvené a zároveň obnovené KDH," je presvedčený predseda kresťanských demokratov.

Na spájaní strán evidentne pracuje aj Dzurinda

Išlo by tak zrejme už o ďalší tábor zastrešovania ideovo rovnakých subjektov. Niečo podobné v týchto dňoch zrejme aj za asistencie strany Spolu konštruuje aj expremiér Mikuláš Dzurinda. Je však otázne, či by Dzurinda vo svojom projekte rátal aj s konzervatívne zmýšľajúcimi subjektami ako KDH.

Je však dôležité povedať, že aj v konzervatívnom tábore OĽaNO začína byť rušno a ani premiér v demisii Eduard Heger (OĽaNO) sa netají svojím konzervatívnym prístupom k životu. Aj tu by sa dalo o jeho možnej spolupráci na tomto subjekte špekulovať, no isté je, že už na sneme Spolu sa po boku Dzurindu Heger objavil a dokonca vo veľkom debatovali.

KDH chce ísť treťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Kým nevedia ani termín volieb, predpovede sú predčasné

V hnutí KDH sa podľa Majerského slov aktuálne sústredia na ich agendu a na posilňovanie dôvery u voličov. "Sme zvyknutí namiesto vytvárania unáhlených záverov sústrediť sa na skutočnú pomoc ľuďom. Keď bude nejaké zásadné stanovisko, budeme ho verejnosti zodpovedne komunikovať. Keďže nie je jasný ani len termín parlamentných volieb, stále považujeme úvahy o možných predvolebných spoluprácach za predčasné," dávajú na pravú mieru v KDH.

Viac o téme: VoľbySpájanieKDHMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu