Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Optimalizácia siete nemocníc je nevyhnutná pre skvalitnenie zdravotnej starostlivosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Optimalizáciu siete nemocníc považuje Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice za nevyhnutný krok ku skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v prospech pacientov, a tiež k zlepšeniu ekonomickej, procesnej a personálnej situácie nemocníc. Viesť by mala aj k optimálnemu využitiu zdrojov, čo pri súčasnom nastavení siete podľa UNLP nie je možné. Uviedla to vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

UNLP predpokladá, že optimalizáciou sa zabezpečí optimálne nastavenie systému fungovania jednotlivých zdravotníckych zariadení a využije sa aktuálne funkčné nastavenie programov u jednotlivých poskytovateľov. "Pre nášho pacienta by optimalizácia mala zabezpečiť, aby sa dostal k požadovanej medicínskej službe na komplexnej úrovni, keďže prirodzene sa u nás sústreďujú najnáročnejší pacienti z celého východného Slovenska," vysvetlila. Pripomenula, že ako nemocnica štvrtej úrovne koncového typu má zostavené potrebné liečebné programy v kľúčových medicínskych oblastiach a plánuje posilniť urgentnú zdravotnú starostlivosť.

Archívne VIDEO

Archeologický nález nájdený počas výstavby nemocnice v Martine (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Zároveň chce rozvíjať úzku spoluprácu so špecializovanými ústavmi a zdravotníckymi zariadeniami nielen v Košiciach, ale aj v rámci celého východoslovenského regiónu. Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo koncom minulého roka základnú kostru novej nemocničnej siete. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

Viac o téme: KošiceUniverzitná nemocnica Louisa PasteuraOptimalizácia nemocnícSkvalitnenie zdravotnej starostlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu