Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko si zo socializmu zachovalo environmentálne záťaže, hovorí Budaj

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Slovensko si z čias socializmu zachovalo neželané dedičstvo v podobe environmentálnych záťaží po bývalých štátnych podnikoch, ale aj po sovietskej armáde. V rozhovore to povedal dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

"Počas 30 rokov sa už niektoré podarilo odstrániť," spresnil Budaj s tým, že v prípade envirozáťaží po bývalej sovietskej armáde sa už odstránili dve tretiny záťaží. Zdôraznil, že v období totality Československo nepoznalo inštitucionálnu ochranu životného prostredia a prvé ministerstvo životného prostredia vzniklo v roku 1994.

Najväčším problémom je aj naďalej znečisťovanie ovzdušia

"Kým sa globálne otepľovanie a klimatická kríza nestali témami, o ktorých s plnou vážnosťou hovorí celý svet, ministerstvu životného prostredia sa na Slovensku dostávalo menej pozornosti aj podpory," podotkol. Ministerstvo podľa neho získava v očiach verejnosti aj politikov váhu najmä v posledných rokoch. "Najväčšími problémami v oblasti životného prostredia naďalej zostáva znečisťovanie ovzdušia, nedostatočné plnenie cieľov v rámci odpadového hospodárstva, ale aj nedostatočná ochrana ohrozených druhov, ako je hlucháň hôrny," doplnil Budaj.

Viac o téme: SocializmusŽivotné prostredieJán BudajEnviromentálne záťaže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu