Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nešťastie v Nitre: Obrovský požiar hasili niekoľko hodín! V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

NITRA - Desiatky ľudí museli po polnoci evakuovať z okolia administratívno-obytnej budovy Polygon nachádzajúcej sa v širšom centre Nitry po tom, ako na streche vznikol požiar a rozšíril sa aj na byty. O život neprišiel nikto, v nemocnici skončil jeden človek. Vedenie mesta po zhodnotení situácie vyhlásilo mimoriadny stav.

archívne video Požiar bytového domu v Prešove

Nočný požiar v Prešove v bytovom dome si vyžiadal dve obete (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Aktualizované o 15:05

V Nitre po požiari, ktorý v noci vypukol v časti polyfunkčného objektu Polygon, vyhlásili mimoriadnu situáciu. Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas na sociálnej sieti. Ako uviedol, napriek veľkému rozsahu si požiar nevyžiadal žiadne obete. "V nemocnici skončila jedna osoba. Požiar vypukol približne o pol druhej ráno, hasiči s ním bojovali viac ako štyri hodiny. Nadránom sa do pomoci obyvateľom postihnutých bytov zapojil mestský úrad (MsÚ) v Nitre," doplnil Hattas.

Mesto doposiaľ v koordinácii s ďalšími zložkami vykonalo viaceré kroky. "Otvorili sme obyvateľom postihnutých bytov neďalekú budovu MsÚ v Nitre, kde sme im poskytli základný servis," informoval primátor.

 Ako doplnil, zasadol krízový štáb a na základe vyhlásenej mimoriadnej situácie mohli dotknutým osobám poskytnúť náhradné ubytovanie v zariadení na Levickej ulici. "Celkovo ide o deväť osôb. Mesto aktuálne rieši aj prípadnú materiálnu pomoc a dáva dohromady informácie, čo presne títo ľudia po materiálnej stránke potrebujú," uviedol primátor.

S plameňmi bojovali tri desiatky hasičov

Dostať pod kontrolu mohutný požiar sa snažili hasiči nielen z Nitry, ale aj z okolitých okresov. Plamene bolo vidieť ešte aj nadránom. Príčina požiaru v budove Polygonu, ktorý vypukol okolo 1.30 po polnoci, zatiaľ známa nie je.

Podľa informácií, ktoré sa šíria na sociálnej sieti, pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o pyrotechniku. Medzi inými mal zhorieť aj byt mladej rodiny s maličkým bábätkom. Takýto začiatok nového roka si veru ľudia, ktorých museli evakuovať, určite nepredstavovali. Automatické  hlásenie „Pozor, bol vyhlásený požiarny poplach,“ ktoré sa niekoľko hodín v Polygone ozývalo, asi len tak ľahko z uší nedostanú. 

Požiar úplne uhasili až dnes okolo 11.00

Pri požiari podľa infomácií hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Kataríny Križanovej zasahovalo takmer 30 hasičov. "Hasiči boli privolaní k požiaru krátko po 1.30 h. Zasahujúci príslušníci evakuovali z objektu na voľné priestranstvo 50 osôb. Pri požiari zasahovali takmer tri desiatky profesionálnych hasičov," informovala.

 Ako doplnila, hasičom sa požiar podarilo úplne zlikvidovať dnes krátko po 11.00. "Na miesto udalosti bola vyslaná expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave. Škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako 200.000 eur," dodala.

Na videu zverejnenom v skupine Dopravný servis - Nitra a okolie na Facebooku vidno, ako plamene zachvacujú byty na hornom poschodí.

 

Horelo aj v bratislavskej Karlovej Vsi

Neveselú silvestrovskú noc majú za sebou aj obyvatelia jednej z bytoviek v mestskej časti Bratislavy Karlova Ves. Na záberoch šíricich sa po sociálnej sieti vidno šľahajúce plamene z balkóna bytu na prvom poschodí. Podľa komentárov sanitka odvážala jedného človeka, pravdepodobne majiteľa, ktorý sa nadýchal splodín. Bol pri vedomí.

Na Majerníkovej má niekto smutný SIlvester, napísal k videu zo zásahu hasišov administrátor skupiny Karlovka na Facebooku

 

Viac o téme: PožiarHasičiPlameneNitraPolygon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu