Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vznik samostatnej SR bol správny krok, posúvame sa vpred, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vznik samostatnej SR bol jednoznačne správnym krokom a uplynulých tridsať rokov to potvrdilo. Nenaplnili sa žiadne katastrofické scenáre. Naopak, Slovensko sa síce možno pomaly, ale predsa len posúva vpred. Pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia samostatnosti SR to povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini. Nevyhnutne však podľa neho potrebujeme obnoviť súdržnosť.

Z dlhodobého pohľadu je podľa Pellegriniho aj tridsať rokov stále len akýmsi "detstvom", v ktorom sa žiaden nový štát nevyhne množstvu chýb. "Dôležité je, aby sa z nich dokázal poučiť a už ich neopakovať. Som však presvedčený, že sa nám za tých tridsať rokov podarilo dosiahnuť naozaj veľa," uviedol. Ocenil, že Slovensko je dnes fungujúcou parlamentnou demokraciou, členom Európskej únie, NATO, OECD či schengenského priestoru a rešpektovaným partnerom v zahraničí.

Archívne video: Líder Hlasu Peter Pellegrini sa pre našich čitateľov rozhovoril o plánoch na Vianoce 

Líder Hlasu Peter Pellegrini sa pre našich čitateľov rozhovoril o plánoch na Vianoce (Zdroj: Topky/Maarty)

Výzvu do budúcnosti vidí Pellegrini v tom, že treba pre SR robiť oveľa viac. Obrovská časť slovenskej politickej scény je podľa neho zahľadená do minulosti. "Ale tam sa už žiadne riešenia nenachádzajú. Dnes je zasa až príliš veľa toho, čo je oveľa viac varovaním ako príkladom hodným nasledovania. Preto sa musíme zamerať na nový začiatok v slovenskej politike, na víziu na najbližších desať či dvadsať rokov," skonštatoval. Vyzval na obnovenie súdržnosti, aby nás nerozdeľovali nezmyselné politické spory či niektoré nezvládnuté egá. "Ale aby sa každý cítil byť súčasťou projektu nového Slovenska a bol ochotný k nemu priložiť svoju vlastnú ruku," uzavrel.

Viac o téme: Peter PellegriniČeskoslovenskoČFSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu