Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhada dlhočizných radov ľudí v Ružinove: Lekáreň má odpoveď, počas Vianoc je to vraj bežné a TOTO sú dôvody!

Pred lekárňou sa hromadili počas sviatkov desiatky a desiatky ľudí. Zobraziť galériu (4)
Pred lekárňou sa hromadili počas sviatkov desiatky a desiatky ľudí. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Len v utorok sme vás informovali o dlhých radoch ľudí pred lekárňou univerzitnej nemocnice v Ružinove, kedy sa na Druhý sviatok vianočný pred budovou celý deň hromadili zástupy ľudí. Predtým dokonca Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) hovoril o vzostupe chorobnosti v prípade chrípky. Lekáreň napokon na náš podnet sama prišla s vysvetlením, čo sa to vlastne dialo a prečo bolo celý deň pred lekárňou toľko ľudí.

Vladimír Lengvarský: Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) podľa ÚVZ v 51. týždni oproti minulému týždňu na Slovensku klesla o 0,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 1,4 percenta. Práve to bol dôvod obáv, prečo sa tak vo veľkom ľudia formujú pred vchodom do lekáreň. Nebolo však nič potvrdené. Napokon s vysvetlením prišla samotná lekáreň.

Je to vraj takmer bežná prax - na Vianoce

Lekáreň vysvetlila, že tento jav na Vianoce zrejme nie je až taký výnimočný, ako sa na prvý pohľad zdalo, aj keď tento rok bolo ľudí viac. "K podobnej situácii bohužiaľ dochádza vždy v období štátnych sviatkov. Príčin je viacero. Jednou z nich je skutočne zvýšená chorobnosť, najmä na respiračné ochorenia. Ďalšou je pokles počtu pohotovostných lekární na území Bratislavského samosprávneho kraja s nepretržitou prevádzkou," uvádza vo vysvetlení prednostka univerzitnej lekárne Mariana Levrinc.

Záhada dlhočizných radov ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Táto lekáreň vraj zabezpečuje lekárenskú starostlivosť nad rámec stanovený zákonom. "Vzhľadom na naše personálne kapacity nevieme zabezpečiť na pohotovostné služby viac farmaceutov a farmaceutických laborantov," sťažujú sa na aktuálny stav kompetentní.

Záhada dlhočizných radov ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Nakupovanie vo veľkom a počas sviatkov

Rady ľudí navyše komplikujú situáciu aj tým skutočne ťažko chorým, ktorí reálne a v danej chvíli nevyhnutne potrebujú svoje lieky. "Mnoho pacientov si však mýli pohotovostnú lekáreň s bežnou lekárňou a obdobie sviatkov využíva na väčšie nákupy či dopĺňanie zásob domácich lekárničiek. Naopak mnohým pacientom chýbajú základné lieky proti teplote či bolesti. Okrem toho, často sa na nás obracajú pacienti, ktorí z viacerých príčin odmietajú navštíviť urgentný príjem alebo pohotovostnú ambulanciu," vysvetlila Levrinc.

Rady sa navyše podľa našich záberov zásadne tvorili až do večerných hodín.

Záhada dlhočizných radov ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: RadyLekáreňNemocnicaĽudiaRužinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu