Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Samosprávy oceňujú finálne rokovania o rozpočte: Stále však hovoria o riešení na ich úkor

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Dohoda na schválení štátneho rozpočtu je lepšia ako rozpočtové provizórium, stále však ide o riešenie aj na úkor samospráv. Vyhlásilo to združenie samosprávnych krajov SK8 s tým, že vo finálnych rokovaniach sa zabudlo na samosprávy.

Schválenie štátneho rozpočtu, ktoré sa očakáva vo štvrtok (22. 12.), považuje SK8 za krok smerujúci k zvýšeniu ekonomickej, politickej aj spoločenskej stability. Rovnako oceňuje aj dohodu na prijatí výdavkových limitov. "Zverejnené informácie však stále nehovoria o kompenzáciách pre samosprávy v dôsledku prijatia účelových zásahov vlády a parlamentu do ich rozpočtov. V tejto fáze môžeme už len upozorniť, že z nášho pohľadu ide preto o nedostatočne využitú príležitosť," vyhlásil šéf združenia a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Výpadky v rozpočtoch samospráv sú výrazne vyššie

Poskytovanie služieb vo verejnom záujme, minimálne v doterajšom rozsahu a kvalite, zostáva podľa SK8 ohrozené. Ako spresnilo, ide napríklad o zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy, stredoškolského vzdelávania, špecializovanej sociálnej starostlivosti, prezentáciu regionálnej kultúry či rozvoja cestovného ruchu. "Samosprávne kraje čelia enormnému rastu cien tovarov, služieb, energií a úrokových sadzieb. Taktiež aj negatívnych vplyvov, ktoré spôsobujú legislatívne zmeny, ako napríklad valorizácia miezd či zvýšenie daňového bonusu na dieťa. Výpadky v rozpočtoch samosprávnych krajov sú výrazne vyššie, ako je očakávaný nárast ich daňových príjmov," upozornili zo združenia.

VIDEO Andrej Doležal: Keď nebude schválený štátny rozpočet, bude o polovicu dopravných výkonov menej

Andrej Doležal: Keď nebude schválený štátny rozpočet, bude o polovicu dopravných výkonov menej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kraje museli prijímať úsporné opatrenia v oblasti bežných výdavkov

Kraje preto mali problémy pri zostavovaní svojich rozpočtov. Ako uviedli, museli obmedzovať predovšetkým kapitálové výdavky na rozvojové projekty a tiež prijímať úsporné opatrenia v oblasti bežných výdavkov. "V záujme obyvateľov, ktorým poskytujeme verejné služby, budeme presadzovať dofinancovanie samospráv. Na ďalšiu kompenzáciu negatívnych zásahov do našich rozpočtov by mohli byť použité zdroje z nových daní z liehu, hazardu, ruskej ropy alebo za prepravu plynu," uviedol Viskupič.

Vyššie územné celky by mali v budúcom roku hospodáriť s výdavkovým rozpočtom vo výške 1,96 miliardy eur. To je o vyše 215 miliónov eur viac ako schválené výdavky v tomto roku. Takmer celý tento nárast predstavujú bežné výdavky. "Na bežné výdavky samosprávnych krajov je rozpočtovaná suma 1,73 miliardy eur, na kapitálové 182 miliónov eur a na výdavkové finančné operácie 56 miliónov eur," spresnili z SK8.

Viac o téme: DohodaŠtátny rozpočetSamosprávyZvýšenie stability
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu