Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvé týždne zimy sú tu: Zásobníky plynu sme mali naplnené takmer na prasknutie, zisťovali sme, koľko sme už minuli!

Zásobníky plynu už nie sú naplnené na úplne maximum, ako tomu bolo v októbri. Zobraziť galériu (2)
Zásobníky plynu už nie sú naplnené na úplne maximum, ako tomu bolo v októbri. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prvé mesiace zimy sú už tu a v niektorých krajoch Slovenska sme dokonca boli svedkami veľkej snehovej metelice. Z toho bezprostredne vyplýva, že výdavky plynu sa museli zvýšiť a ľudia už vo veľkom kúria. Kým koncom jesene sme mali zásobníky naplnené a pripravené najpoctivejšie z krajín EÚ a boli doslova na prasknutie, po prvých týždňoch zimy sme zistili, že už úplne naplnené nie sú. Koľko sme už stihli za tých pád týždňov od konca októbra minúť? Pýtali sme sa to priamo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

archívne video

Peter Gerhart o kompromisnej dohode o zastropovaní cien plynu v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Práve na jeseň sme mali ako krajina naplnené zásobníky plynu hádam najpoctivejšie zo všetkých okolitých, susedných krajín EÚ - takmer na maximum. Dôvod bol jasný - konflikt na Ukrajine a hrozba v podobe krátenia dodávok plynu z Ruska. Svoje zohrali aj  následné sankcie EÚ voči surovinám z ruskej strany.

Ako sme na tom dnes?

Hovorca SPP Ondrej Šebesta pre Topky prezradil, ako sme napokon na tom dnes. Priznal, že naplnenosť zásobníkov už nie je takmer 100-percentná. "V súčasnosti sú zásobníky naplnené na približne 80 percent kapacity. Na začiatku zimnej sezóny, v októbri to bolo takmer 100 percent. To spolu s relatívne teplou jeseňou a začiatkom zimy znamená, že ich naplnenosť je vzhľadom na ročné obdobie nadpriemerne vysoká," potvrdil Šebesta.

Počas tejto zimy nemusíme mať obavy z nedostatku dodávok

Spoločnosť, ktorá sa venuje distribúcii plynu, je preto naladená optimisticky. "Objem plynu zatlačený zo strany SPP do zásobníkov ku dnešnému dňu, spolu s pravidelnými diverzifikovanými dodávkami, dávajú spoločnosti dostatok optimizmu, že zimnú sezónu 2022/2023 zvládne bez vplyvu na dodávky pre svojich zákazníkov," upokojuje SPP.

Nord Stream 2
Zobraziť galériu (2)
Nord Stream 2  (Zdroj: TASR/AP)

Zásobníky EÚ sú naplnené na vyše 80 percent

Ceny zemného plynu v Európe v pondelok kolíšu pred kľúčovým stretnutím Európskej únie (EÚ), na ktorom sa bude diskutovať o cenovom strope na plyn, pričom aktuálny návrh je takmer o tretinu nižší ako pôvodný. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame klesol do 8.51 h miestneho času o 1,3 % na 114 eur za megawatthodinu.

Česká vláda, ktorá je aktuálne predsedníckou krajinou, navrhla zníženie stropu na 188 eur za megawatthodinu v porovnaní s 275 eurami, ktoré minulý mesiac navrhla Európska komisia. Zásobníky na plyn v celej Európe sú teraz naplnené približne na 84 % po tom, ako mrazivé teploty urýchlili tempo ich čerpania. Veterné počasie ponúka regiónu určitú podporu. V Británii výroba veternej energie dosiahla v pondelok takmer polovicu výroby elektriny.

Viac o téme: ZimaPlynZásobníkySPPNaplnenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu