Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zimu napriek energetickej kríze prečkáme: Ceny energií budú od januára klesať

Šetriť na energiách sa dá Zobraziť galériu (6)
Šetriť na energiách sa dá (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Naprieč celým svetom v posledných mesiacoch vládne energetická kríza. Ceny energií dlhodobo stúpali a objemy v plynových zásobníkoch sa krátili už od úderu prvých mrazov. Celá Európska únia si preto kladie otázku, ako členské krajiny EÚ prečkajú zvyšok zimy. Odpoveď prináša portál Dáta bez pátosu. Podľa nimi zozbieraných údajov sa ani na Slovensku nie je čoho báť.

Zvýšené zálohy za energie dostanú ľudia naspäť najneskôr vo vyúčtovaní, informuje Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenské ceny elektrickej energie od októbra vzrástli na trojnásobok. Zatiaľ čo v októbri nás elektrina vyšla na 150€/ KWh, začiatkom decembra vzrástli na 450€/ KWh. Podľa portálu Dáta bez pátosu je problémom tiež to, že na Slovensku nie je schválená žiadna dodatočná schéma pomoci.

Dáta ukazujú, že za zvýšené ceny elektrickej energie môže hneď niekoľko faktorov. Jedným z nich je neudržateľná politika spoliehania sa na obnoviteľné zdroje v tzv. „base-load“ – minimálna  úroveň dopytu elektriny za deň.

Base Load- základný denný dopyt po elektrickej energii (priemer)Peak Load- denné vrcholy v spotrebe energií (najvyššia denná spotreba energií)
Zobraziť galériu (6)
Base Load- základný denný dopyt po elektrickej energii (priemer)Peak Load- denné vrcholy v spotrebe energií (najvyššia denná spotreba energií)  (Zdroj: SINO VOLTAICS)

Problémom má byť nedostatok solárnej, veternej, či vodnej energie, čo je zapríčinené práve ťažkým ročným obdobím. V skratke sa dá tvrdiť, že  v zime nefúka ani nesvieti. Ďalším dôvodom má byť zvýšená cena plynu (zo 100 na 150 eur/1 MWh) v kombinácii dlhodobými hlboko mínusovými teplotami v mnohých regiónoch. 

V energetike sa blýska na lepšie časy

Podľa všetkých údajov nás však na konci decembra a na začiatku roka 2023 čakajú omnoho znesiteľnejšie podmienky. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMU) sa má od dnes (19. 12.) výrazne otepliť, čo v preklade znamená zníženú spotrebu energií na vykurovanie. Zároveň, podľa dát portálu KYOS sa zemný plyn v našich zásobníkoch míňa len pomaly. Priemerná spotreba sa pohybuje okolo -0,5% zásobníka denne. EU je pritom momentálne (19. 12.) na 84,2% zásob a Slovenská republika na 78%  aktuálnych zásob. K takto nízkemu poklesu zásob dochádza aj napriek tomu, že je plynom nahrádzaná energia z obnoviteľných zdrojov. 

Stav plynových zásobníkov - EU/ Slovenská republika
Zobraziť galériu (6)
Stav plynových zásobníkov - EU/ Slovenská republika  (Zdroj: KYOS- European Gas Analytics)

Stav plynových zásobníkov - EU/ Slovenská republika
Zobraziť galériu (6)
Stav plynových zásobníkov - EU/ Slovenská republika  (Zdroj: KYOS- European Gas Analytics)

V neposlednom rade je pozitívnou správou taktiež zníženie energetickej spotreby v druhej polovici decembra a začiatku januára. Rovnako tomu bolo aj v minulých rokoch. Za zníženú spotrebu môžu najmä veľké odstávky v oblasti priemyslu počas vianočných sviatkov. Očakáva sa, že do nového roka vstúpime s plynovými zásobníkmi naplnenými na 75- 80 percent. Minulý rok však boli v januári plynové zásobníky naplnené len na 60%. 

 

🎁 K VIANOCIAM: po strastiplnej polovici decembra ceny elektriny významne klesnú Posledných 8 týždňov a zvlášť v...

Posted by Dáta bez pátosu on Saturday, December 17, 2022

 

Viac o téme: PlynEnergetická krízaElektrinaEnergie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu