Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády, trvajú na predčasných voľbách

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

"Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD," podotkol Taraba. Potrebu vidí v otvorení diskusie k novelizácii ústavy, aby sa v nej urobili zmeny. Čo sa týka počtu hlasov potrebných na skrátenie volebného obdobia NR SR po zmene ústavy, uprednostnil by schvaľovanie 90 hlasmi poslancov a nie 76. Odôvodňuje to ústavnou stabilitou. "Tak či tak je to irelevantné, my potrebujeme 90 hlasov na prijatie toho zákona," dodal.

VIDEO: Tarabovci sú pripravení zahlasovať za pád vlády, ak nedôjde k dohode medzi koalíciou a časťou opozície

Tarabovci sú pripravení zahlasovať za pád vlády, ak nedôjde k dohode medzi koalíciou a časťou opozície (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktuálne podľa neho otázka stojí tak, že sa buď prijme rozhodnutie o konkrétnom dátume predčasných volieb ešte pred pádom vlády, alebo ako preferuje druhá časť opozície, treba pád vlády a následne sa uvidí vývoj. Taraba a jeho poslanci trvajú na dohode na predčasných voľbách. "Ak sa strana Smer-SD, ak by došla ponuka na predčasné voľby, k tomu nepridá, potom sa to realizovať nedá," dodal. Žiadnu takúto ponuku však počas štvrtka neregistruje. Potvrdil, že popoludní o 17.00 h zahlasujú za pád vlády, ak dovtedy nedôjde k dohode na termíne volieb. Prípadnú zmenu termínu hlasovania nepodporia. "Túto vec treba dnes ukončiť," dodal.

Viac o téme: PoslanciPredčasné voľbyTomáš TarabaPád vlady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu