Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dnes vstupuje do platnosti nový grafikon vlakovej dopravy: TOTO sú zmeny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nový grafikon vlakovej dopravy 2022/2023 v nedeľu vstupuje do platnosti. Z Bratislavy do Košíc, Šale, Prievidze a zo Zvolena do Košíc by sa mali cestujúci dostať budúci rok podstatne rýchlejšie. Informácie o novom cestovnom poriadku priblížil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Na trati Bratislava - Košice budú premávať štyri páry vlakov InterCity (IC), pričom IC 44 bude historicky najrýchlejšie, trasu Košice - Bratislava zvládne za 4 hodiny a 31 minút. Medzi hlavným mestom a Košicami budú aj naďalej premávať vlaky 6xx, pri ktorých dôjde k zmene kategórie z R (rýchlik) na Ex (expres). Najväčšia zmena je posun taktu týchto vlakov o zhruba 60 minút a zrušenie zastavovaní v staniciach Leopoldov, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom a Trenčianska Teplá. Skrátenie jazdnej doby Košice - Bratislava bude o 24 minút a Žilina - Bratislava o 20 minút.

Dnes vstupuje do platnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré spoje sa zrušili 

Na linke Prievidza - Bratislava-Nové Mesto dochádza k skráteniu cestovnej doby v smere do Bratislavy o 19 minút a v smere do Prievidze o 10 minút, rovnako sa skráti jazda vlaku o 15 minút z Prievidze na hlavnú stanicu v Bratislave. Z Košíc do Zvolena pôjdu vlaky R 9xx rýchlejšie o 13 minút a opačným smerom o 7 minút. Na linke Žilina - Ostrava - (Praha) prichádza k zavedeniu pravidelného dvojhodinového taktu vlakov Žilina - Ostrava - (Praha) naviazaného v Žiline na systémový takt Ex 6xx. Tiež dochádza k zrušeniu posilového páru vlaku Pendolino SC 242/243, ktorý bol vedený v piatky z Prahy a v soboty z Košíc.

Dnes vstupuje do platnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Na linke Žilina - Horní Lideč - Praha prichádza k zvýšeniu rozsahu dopravy o nový pár vlakov EuroCity (EC). Pre nižší záujem cestujúcich a objednávky ministerstva dopravy v skorých ranných a neskorých večerných hodinách bude zrušený pár vlakov EC 284/285 medzi Bratislavou a Prahou.

Čajstejšie jazdy vlakov 

ZSSK zároveň plánuje prevádzkovať projekt autovlaku z Bratislavy do Splitu v Chorvátsku aj počas letnej sezóny 2023. Vlak bude jazdiť častejšie a bude vedený v predĺženom letnom období od mája do októbra trikrát týždenne. K zásadnému zvýšeniu počtu spojov prichádza pri spojeniach zo Slovenska do Poľska cez pohraničný priechod Skalité - Zwardoń. Rýchlovlak railjet xpress Bratislava - Salzburg - Innsbruck - Zürich zostáva zachovaný v približne rovnakých polohách. Na linke Košice - Hidasnémeti - Budapešť zostáva zachovaná rozšírená ponuka vlakových spojov.

 

🚂Nový grafikon 𝐙𝐒𝐒𝐊 𝟐𝟎𝟐𝟐/𝟐𝟑 = 𝐫𝐞𝐤𝐨𝐫𝐝 𝐯𝐥𝐚𝐤𝐨𝐤𝐢𝐥𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐨𝐯 𝐢 𝐯𝐥𝐚𝐤𝐨𝐯.♻️ Z Bratislavy do Košíc, Šale, Prievidze a zo Zvolena do...

Posted by ZSSK on Thursday, December 8, 2022

ZSSK plánuje odjazdiť viac ako 38 miliónov vlakokilometrov

Od začiatku nového grafikonu budú opäť vedené dva páry priamych vlakov medzi Košicami a Mukačevom. Vlaky budú na území SR zastavovať v Čiernej nad Tisou. Po odsúhlasení partnerským dopravcom plánuje ZSSK zaviesť aj jeden pár nočných vlakov Čierna nad Tisou - Čop. Rok 2023 bude z pohľadu najazdených vlakokilometrov za posledné roky rekordný. ZSSK plánuje odjazdiť viac ako 38 miliónov vlakokilometrov a vypraviť takmer 644.000 vlakov. Oproti roku 2014 ide o takmer 25 % nárast pri počte vypravených vlakov a takmer 26 % nárast v počte vlakokilometrov. Viac vlakov bude jazdiť najmä na severnej trase medzi Košicami a Bratislavou, v okolí hlavného mesta a krajských miest Trnava, Žilina, Košice a Prešov.

Viac o téme: DnesGrafikonPlatnosťVlaková doprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu