Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda schválila národnú stratégiu riadenia hraníc aj vznik riadiaceho výboru

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vybudovanie pracoviska pre hraničnú kontrolu v Čiernej nad Tisou, obstaranie dronov na prehľadávanie a vyhľadávanie osôb v teréne či zvýšenie ubytovacích kapacít na útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach sú niektoré z úloh z Národnej stratégie európskeho integrovaného riadenia hraníc na roky 2023 až 2026. Materiál v stredu schválila vláda. Celkovo obsahuje 79 úloh v 15 oblastiach. Kabinet zároveň odobril zriadenie a štatút riadiaceho výboru, ktorý má plnenie úloh koordinovať.

Bezpečnosť na vonkajších hraniciach schengenského priestoru ovplyvnila podľa materiálu invázia vojsk Ruska na Ukrajinu, ako aj hybridné hrozby zaznamenané na hraniciach s Bieloruskom. "Hlavnou výzvou v tejto oblasti sa stalo zvládanie prílevu vysokého počtu migrantov, a to tak z hľadiska kontroly hraníc, ako aj zabezpečenia následnej starostlivosti o nich, ich registrácie a dočasnej alebo trvalej integrácie," skonštatoval predkladateľ s tým, že to zásadne ovplyvní ďalšie smerovanie národných politík, ako aj celej Európskej únie.

Za ďalšiu veľkú výzvu do budúcnosti rezort označil budovanie kapacít na zvládnutie legálnej migrácie cez existujúce hraničné priechody, a to aj v súvislosti s nasadením nových technológií na celoeurópskej úrovni.

Výzvou zostáva tiež stabilizácia organizačného a personálneho zabezpečenia pri plnení všetkých úloh, ktoré vyplývajú z Európskeho integrovaného riadenia hraníc (EIBM). "Vzhľadom na rastúci počet cestujúcich, prekračujúcich vonkajšie hranice SR a počet štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí majú na území SR udelený pobyt, bude musieť byť tomuto problému venovaná maximálna pozornosť," poznamenal rezort.

Plnenie stratégie má monitorovať a koordinovať novozriadený Riadiaci výbor pre implementáciu európskeho integrovaného riadenia hraníc. "Riadiaci výbor zložený zo subjektov, podieľajúcich sa na napĺňaní cieľov národnej stratégie, bude pravidelne vyhodnocovať dosiahnutie definovaných cieľov a v závislosti od aktuálneho vývoja v oblasti EIBM ich aktualizovať," vysvetlil predkladateľ. 

Náklady na realizáciu úloh, vyplývajúcich zo stratégie, vyčíslili na rok 2023 na 17,76 milióna eur, na rok 2024 na takmer 10 miliónov eur, v roku 2025 majú predstavovať 1,29 milióna eur a v roku 2026 vyše dvoch miliónov eur. Okrem štátneho rozpočtu by zdroje mohli pochádzať aj z fondov Európskej únie.

Ministerstvo zdravotníctva: Užívateľov elektronických cigariet pribúda, ide najmä o mladých 

Počet užívateľov tabakových výrobkov klesá. Pribúdajú však užívatelia alternatívnych a iných výrobkov, ako napríklad elektronických cigariet. Užívajú ich najmä mladí vo veku 15 až 24 rokov. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v rámci návrhu Národného akčného plánu na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov na roky 2023 až 2030, ktorý vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní. 

V súvislosti s ochranou zdravia preto rezort považuje za dôležité zameriavať sa aj naďalej na vykonávanie opatrení, ktorých cieľom bude ochrana zdravia a zvýšenie povedomia o rizikách užívania tabakových a súvisiacich výrobkov. "Potrebné je zameranie aj na reguláciu novovznikajúcich produktov tak, aby legislatíva jednoznačne upravovala najmä podmienky, za ktorých je možné realizovať ich distribúciu na spotrebiteľský trh," doplnilo ministerstvo. 

Upozorňuje, že ohrozenou skupinou v súvislosti s novovznikajúcimi produktmi sú najmä mladí ľudia, ktorých vo väčšej miere oslovujú moderné technologické zariadenia na dodávanie nikotínu, prípadne iné druhy alternatívnych produktov v škále rôznych príchutí, ovocie, bylinky, cukríky a podobne. 

Rezort zdravotníctva chce akčným plánom zlepšiť podmienky v oblasti prevencie fajčenia u mladých prostredníctvom edukácie na školách, v zdravotníckych zariadeniach či v zariadeniach sociálnych služieb. Prostredníctvom novej stratégie chce tiež zlepšiť poradenstvo pri odvykaní od fajčenia, a to poskytovaním pomoci cez siete poradní na na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. 

Cieľom akčného plánu je tiež napríklad zlepšiť kontrolu dodržiavania zákona o ochrane nefajčiarov zo strany kontrolných orgánov na verejných miestach či podporovať kampane zamerané na odvykanie od fajčenia a užívania tabakových výrobkov v médiách alebo na sociálnych sieťach. 

"Cieľ akčného plánu sa bude plniť prostredníctvom zadefinovaných aktivít jednotlivých rezortov, čo zdôrazňuje multisektoriálny charakter riešenia problémov súvisiacich s užívaním tabakových a súvisiacich výrobkov," približuje ministerstvo. 

Viac o téme: VládaRiadenie hranícNárodná stratégia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu