Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Na Slovensku prebieha ďalšia informačná operácia Ruskej federácie, varuje polícia

(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Policajný zbor a ďalšie bezpečnostné zložky zachytili informačnú operáciu, ktorá sa v týchto chvíľach snaží ukotviť v prostredí slovenského internetu, informuje Polícia SR na oficiálnej sociálnej sieti. Medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku.

archívne video

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje na podvody a hoaxy (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ruská federácia označila Slovenskú republiku za nepriateľský štát a podľa toho k nemu aj pristupuje, ozrejmuje Polícia SR dôvod, prečo ruskí štátni či neštátni aktéri produkujú dezinformácie a informačné manipulácie. Nájdu si cestu k slovenskému publiku a verejnosť sa snažia zmanipulovať. Kľúčovú úlohu v tom zohrávajú podľa polície slovenskí aktéri, ktorí sa stávajú dovozcami, teda importérmi podobných naratívov a upozorňuje na stránku “Brat za brata”.

Uvedená stránka dnes v čase o 7:57 publikovala fotografiu, na ktorej sa nachádza poľský premiér Mateusz Morawiecki pred pamätníkom Stepana Banderu v Kyjeve. Premiér sa pred sochou symbolicky klania. Celý text statusu znie:

“Poľský premiér Morawiecki vzdal hold Stepanovi Banderovi v Kyjeve. Zostáva len urobiť ľudovú zábavu v deň spomienky na obete Volyne. Poliaci, toto je určite „čo chceťe?”

Status sa končí priloženým www odkazom na článok o osobe Stepana Banderu.

Policajti vysvetľujú, prečo ide o dezinformáciu

Policajný zbor môže potvrdiť, že ide o fotomontáž na základe nasledovnej analýzy:

1. Poľský premiér sa skutočne pred pár dňami poklonil v Kyjere pri pamätníku. Išlo však o Pamätník obetiam veľkého hladomoru z rokov 1932-33. Prvá fotografia zachytáva poľského premiéra v rovnakej póze ako na zmanipulovanej fotografii stránky “Brat za brata”. Postava premiéra bola doslova vyrezaná priamo z Twitteru

2. Manipulátori “ukradli” aj fotografiu pamätníka S. Banderu, ktorú si stiahli z wikipédie

3. Obe fotografie (pamätník a postavu premiéra) dezinformátori amatérsky spojili. Pri oboch osobách vidno nekvalitné výrezy – predovšetkým v oblasti hlavy. Ak si vložíte túto koláž do nástroja Google Lens, pôvodné fotografie vám vyhľadávač okamžite vyhodí a odkáže na ich pôvodné zdroje.

Autori tohto hoaxu ho rozposlali vplyvným šíriteľom dezinformácií, ktorí ho doviezli pre slovenské publikum. Úlohou hoaxu je podkopanie spoľahlivosti poľského premiéra a prepojenie súčasnej podpory Ukrajiny na známy naratív “fašizmu na Ukrajine” či na jej kontroverzného predstaviteľa z minulosti S. Banderu.

 

MIMORIADNE: NA SLOVENSKU PREBIEHA ĎALŠIA INFORMAČNÁ OPERÁCIA RUSKEJ FEDERÁCIE Policajný zbor a ďalšie bezpečnostné...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, November 30, 2022

Slovensko je zaplavované dezinformáciami

Stránka “Brat za brata” zohrala jednu z hlavných úloh aj pri informačnej operácii “Ladomirová”. V tom čase kopírovala a publikovala statusy z facebookovej stránky ruskej ambasády na Slovensku takmer obratom. Ak ambasáda niečo v ten deň zmazala, menovaná stránka pristúpila k rovnakému kroku. Bola to tá istá stránka, ktorá v rovnaký deň zverejnila meno a fotografiu vtedajšieho starostu obce. Postupné zaplavovanie informačného priestoru uvedeným hoaxom týkajúceho sa poľského premiéra je jedným z jasných signálov, že ide o ďalšiu koordinovanú aktivitu.

Viac o téme: PodvodPoľský premiérHoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu