Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Toto nás zabíja najčastejšie! Zdalo sa, že covid ako hlavná príčina ustupuje, realita prekvapila

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com, statistics.sk)

BRATISLAVA - Už niekoľko desaťročí sa v našej krajine formou údajov Štatistického úrad SR kalkuluje počet zomretých a aj príčiny úmrtí. V tomto segmente v roku 2020 s príchodom pandémie nového koronavírusu nastali dosť výrazné zmeny práve v rebríčku príčin smrtí. Napriek tomu sa už zdalo, že covid z popredných priečok ustupuje, no teraz sa zase vracia!

archívne video

Štatistický úrad zverejnil predbežné dáta o úmrtnosti, najhoršia situácia je v Trnavskom kraji (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Najhoršie to bolo na východe

Svedčia o tom posledné údaje ŠÚ SR, ktorý zverejnil nový zoznam počtu zomretých a príčiny úmrtí na Slovensku v októbri. "Viac než dvojtretinový medzimesačný nárast úmrtí na koronavírusovú infekciu spôsobil jej posun v rebríčku najčastejších príčin úmrtí z ôsmeho na šieste miesto. Celková nadúmrtnosť bola v SR na úrovni 5 %. Najhoršia situácia bola v Košickom kraji, kde počet zomretých bol o viac ako 13 % vyšší než priemer rokov 2015 – 2019," uvádza výsledky úrad.

Naďalej vedú choroby obehovej sústavy, covid potichu rastie 

Najčastejšími príčinami smrti v desiatom mesiaci tohto roka boli choroby obehového systému, ktoré tvorili 47 % úmrtí (takmer 2,2 tisíca osôb) a nádory 23 % (vyše 1 tisíc osôb). Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny smrti. Na choroby obehového systému zomrelo v októbri oproti priemeru rokov 2015 – 2019 o 1 % viac osôb. V prípade nádorov zomrelo o takmer 9 % menej ľudí ako predstavuje päťročný priemer 2015 – 2019. Jedine v júni tohto roka zomrelo na túto príčinu viac osôb než v priemere za rovnaký mesiac 2015 – 2019. Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali v októbri úmrtia na choroby dýchacej sústavy (10 %), tráviacej sústavy (5 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (4 %).

Toto nás zabíja najčastejšie!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: statistics.sk)

V porovnaní so septembrovým meraním je možné pozorovať nárast počtu zomretých a narástol tiež 5-ročný priemer v tejto kategórii merania.

Toto nás zabíja najčastejšie!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: statistics.sk)

Situácia sa horší, no nedá sa porovnávať so stavom pred rokom

"Dopady koronavírusu na úmrtnosť sa opäť mierne zhoršujú, v októbri ochoreniu COVID-19 podľahlo 145 osôb, čo je o vyše 70 % viac ako v septembri 2022. Počet obetí bol však trojnásobne nižší ako pred rokom v októbri, kedy sa začali výraznejšie prejavovať dôsledky tretej vlny pandémie," uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Viac o téme: PríčinyúmrtiaGrafyŠtatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu