Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šok v okolí Vranova nad Topľou: Miestni neverili vlastným očiam! VIDEO Po dedine chodil nečakaný tvor

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Reprofoto - Facebook/Dušan Vilenik)

MERNÍK/ČIČAVA – Na srny, jelene či dokonca medvede sú zvyknutí, nad losom mokraďovým však len neveriacky krútili hlavami. Obyvateľov obcí v okolí Vranova nad Topľou doslova prekvapilo, keď sa u nich cez víkend objavil tento, pre naše končiny už netradičný tvor. Na video ho zachytil aj jeden z miestnych starostov, pre domácich išlo o veľkú raritu.

Ako pre Topky.sk povedal starosta obce Merník Milan Madura, losa mali už koncom minulého týždňa spozorovať miestni poľovníci. V samotnej obci sa však objavil v sobotu a namieril si to do jednej zo záhrad. „Chodila sa tam na neho pozerať celá dedina,“ uviedol. Na vysokú zver sú v obci zvyknutí, napríklad jelene patria k pravidelným návštevníkom. Los však spôsobil aj u domácich veľký záujem, doteraz tu takéhoto živočícha nemali možnosť pozorovať.

Obyvatelia obcí Merník a Čičava zažili šok: Po okolí sa pohyboval los (Zdroj: Facebook/Dušan Vilenik)

Z Merníka sa zviera popri ceste presunulo do blízkej obce Čičava. Strach nemalo ani z okoloidúcich áut. Aj tam vyvolalo rozruch medzi miestnymi. Starosta Dušan Vilenik, ktorý je viac ako 30 rokov poľovníkom, vysvetlil, že Ondavská vrchovina hraničí s poľskými Beskydami, myslí si preto, že mladý los mohol prísť práve odtiaľ.

Prezradil, že losa už v dedine raz mali a to pred 15 rokmi. Potom, ako našiel stopy, bol presvedčený, že patria práve losovi, no nik mu nechcel uveriť. Všetko sa zmenilo až potom, ako zviera spozorovali ľudia z autobusu.

Losa nedávno zachytila aj fotopasca

Los iba nedávno zaskočil aj pracovníkov TANAP-u. Mladého jedinca zachytila v hore jedna z fotopascí. Hovorili o veľkej rarite, v dnešnej dobe je totiž toto zviera v našich končinách veľkou raritou. Zoologička Správy Tatranského národného parku Erika Feriancová vtedy uviedla, že los zrejme prišiel z Poľska, kde sa v súčasnosti pohybuje okolo 14- až 18-tisíc jedincov. „Nie je to prvý údaj o výskyte losov v rámci oblasti Západných Tatier. Naši terénni pracovníci mali možnosť za posledné roky zaznamenať pobytové znaky ako stopy a trus losov už niekoľkokrát, avšak po prvýkrát bol mladý samec zachytený fotopascou,“ vysvetlila.

Šok v okolí Vranova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tatranský národný park)

V dnešných dňoch je toto zviera, ktoré si väčšina nás spája s chladnými škandinávskymi krajinami, v našich lesoch už vzácnosťou. Podľa historických údajov sa los na Slovensku vyskytoval približne do konca 17. storočia. Najdlhšie sa mal zachovať práve vo Vysokých Tatrách. „Los mal v minulosti širokú upotrebiteľnosť. Okrem mäsa, kože a parohov bol využívaný aj do záprahov vďaka svojej pokojnej povahe,“ priblížila. Osudným sa mu však stalo obdobie hladu, keď bol vyhubený takmer v celej Európe.

Viac o téme: Vranov nad TopľouLos mokraďový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu