Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľvyslanec USA Gautam Rana ocenil pomoc mesta Košice ukrajinským utečencom

Na snímke veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana Zobraziť galériu (2)
Na snímke veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE – Za podporu a pomoc ukrajinským utečencom zo strany mesta sa v pondelok v Košiciach poďakoval nový veľvyslanec USA v SR Gautam Rana. Išlo o jeho prvú návštevu metropoly východu Slovenska po tom, ako sa v auguste ujal diplomatickej funkcie.

V rámci programu sa stretol s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom, s ktorým hovoril aj o ekonomike a rozvoji partnerstiev. "Jedným z cieľov nášho veľvyslanectva je pravidelne cestovať na východ Slovenska. Hľadáme možnosti ako prehlbovať partnerstvá a spoluprácu s ľuďmi po celom Slovensku, nielen v Bratislave," povedal Rana po stretnutí novinárom.

Tlačová konferencia veľvyslanca USA na Slovensku Gautama Ranu (Zdroj: TASR/František Iván)

Veľvyslanec zároveň vyzdvihol činnosť Amerického centra v Košiciach, ktoré pôsobí v budove Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej ulici a je súčasťou celosvetovej siete American Spaces. "Poskytujeme možnosti naučiť sa anglicky a zároveň prebieha množstvo programov, ktoré pomáhajú prehlbovať porozumenie a spoluprácu medzi USA a obyvateľmi východného Slovenska," povedal. Poukázal na možnosti študovania i cestovania v Spojených štátoch.

Košice označil za slovenské Silicon Valley

K jeho prioritám patrí rozvoj obchodných a podnikateľských vzťahov. V tejto súvislosti označil Košice za slovenské Silicon Valley s početnými technologickými firmami a možnosťami rozvoja vzťahov s americkými partnermi. Zmienil sa aj o oceliarňach U.S. Steel Košice, ktoré sú v regióne najväčším zamestnávateľom. "Viem, že tu majú silné partnerstvá a verím, že budú pokračovať v pozitívnom trende," dodal.

Na snímke uprostred veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana
Zobraziť galériu (2)
Na snímke uprostred veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana  (Zdroj: TASR/František Iván)

K jeho programu patrilo aj stretnutie so zástupcami podnikateľského a mimovládneho sektora či návšteva U.S. Steel. Rana je kariérny diplomat, predtým pôsobil na veľvyslanectvách USA v Alžírsku a Slovinsku. Predchádzajúca veľvyslankyňa USA v SR Bridget Brinková od mája pôsobí ako americká veľvyslankyňa na Ukrajine.

Viac o téme: VeľvyslanecUSAGautam Rana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu