Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zákon o Hasičskom a záchrannom zbore sa upraví: Novela prináša viaceré zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Novela zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ) prinesie viaceré úpravy. Medzi nimi zmeny dôvodov zaradenia mimo činnej štátnej služby, napríklad z dôvodu vyslania do zahraničia alebo straty psychickej spôsobilosti na výkon doterajšej funkcie. Úprava sa týka aj nároku na viac dní dovolenky pri príslušníkovi zboru, ktorý sa trvale stará o dieťa, a tiež rekondičného pobytu aj formou aktívneho odpočinku na Slovensku na základe písomnej žiadosti. Národná rada (NR) SR novelu v utorok schválila.

Rozšíri sa definícia štátnej služby príslušníkov HaZZ a Horskej záchrannej služby (HZS) o plnenie úloh zboru v zahraničí. Rezort argumentuje, že príslušník zboru môže byť vyslaný na vykonávanie štátnej služby v zahraničí na plnenie úloh v misii, môže byť poverený funkciou vedúceho diplomatickej misie a podobne. Novela hovorí aj o možnosti dočasného vyslania do zahraničia.

Dôvody zaradenia príslušníka zboru mimo činnej štátnej služby sa doplnia o situáciu, keď nemôže podľa záverov psychologického vyšetrenia o psychickej spôsobilosti vykonávať funkciu a písomne nesúhlasil s preložením alebo preradením na inú vhodnú funkciu, najdlhšie na 24 mesiacov. Do času výsluhy rokov v hodnosti sa navrhuje nezapočítavať ani zaradenie mimo činnej štátnej služby.

Náhrada pojmu "duševná spôsobilosť"

V zákone sa tiež nahradí pojem "duševná spôsobilosť" pojmom "psychická spôsobilosť". Zakotví sa tiež povinnosť príslušníka zboru podrobiť sa v súvislosti s výkonom služby dychovej skúške či vyšetreniu na účel zistenia alkoholu a omamných látok. Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh týkajúci sa funkcie príplatkov za riadenie pre jednotlivé funkcie nadriadených. Účinnosť má novela nadobudnúť 1. januára 2023.

Viac o téme: ZmenyZákonNovelaHaZZNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu