Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Matovičov rezort pozval SaS-ku za jeden stôl: Dôvodom je dôležitý zákon! Ostrá odpoveď Sulíka

Ministerstvo financií predstaví daňovú revolúciu Zobraziť galériu (3)
Ministerstvo financií predstaví daňovú revolúciu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty, Archív)

BRATISLAVA – Budeme mať rozpočet na budúci rok, alebo nie? Na túto otázku by mala priniesť odpoveď novembrová schôdza parlamentu. Práve na nej by sa mali poslanci zaoberať aj zákonom roka, ako býva štátny rozpočet označovaný. Koaličné strany v ňom však majú menšinu, na schválenie tak budú potrebovať aj hlasy opozície, z ktorej však zaznieva na rozpočet kritika. Nahlas hovorí o tom, že ho nepodporí, aj ešte donedávna koaličná SaS. Rezort financií pod vedením Igora Matoviča preto volá liberálov za jeden stôl.

V liste, ktorý rezort adresoval SaS, pripomína, že vláda 14. októbra 2022 schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2023. „V nadväznosti na nadchádzajúce hlasovanie v Národnej rade Slovenskej republiky Ministerstvo financií Slovenskej republiky vníma v prípade predmetnej legislatívy viacero nejasností a otázok zo strany Vášho poslaneckého klubu,“ uviedli.

Video: Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023

Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Liberálov preto takouto cestou pozvali na pracovné stretnutie k návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023, ktoré sa má uskutočniť vo štvrtok popoludní. „Ministerstvo financií Slovenskej republiky je v súlade s princípmi transparentnosti a hospodárnosti pripravené otvorene diskutovať a zodpovedať všetky Vaše otázky,“ uviedli. Stranu SaS dokonca poprosili, aby im svoju účasť potvrdila do stredy.

Ministerstvo pod vedením Igora Matoviča tento svoj krok vysvetľuje tým, že majú záujem o vecnú a odbornú diskusiu, no nie cez odkazy v médiách, ale za jedným stolom. Podľa vlastných slov takto reagujú na  vyhlásenia niektorých poslancov NR SR, ktorí verejne deklarovali, že rozpočet nepodporia.

Matovičov rezort pozval SaS-ku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade, že by rozpočet nebol schválený, hrozí, že Slovensko skončí v rozpočtovom provizóriu. Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič krátko potom, ako rozpočet na budúci rok schválila vláda, vyjadrili nádej, že ho v parlamente podporí každý zo 150 poslancov. Zatiaľ to však na takýto scenár ani zďaleka nevyzerá.

Práve naopak, rozhodnúť o tom, či budeme alebo nebudeme mať na budúci rok rozpočet, môže rozhodnúť každý hlas. "Nie" mu hovorí aj bývalá koaličná strana – SaS. Matovič im cez víkend odkázal, že ak sa rozhodli blokovať prijatie rozpočtu, blokujú tým zároveň približne sedem miliárd eur, ktoré sú vo finančnom pláne určené na pomoc ľuďom. 

Sulík dal rezortu financií košom

Richard Sulík dal však rezortu financií košom. „Týchto rokovaní sa nezúčastníme a štátny rozpočet nepodporíme,“ odkázal šéf SaS. Vysvetlil to rekordným deficitom či absenciou výdavkových limitov. „Už v apríli tohto roku sme prijali zákon, že výdavkové limitu budú v štátnom rozpočte a zrazu tam nie sú. Za toto nás kritizuje aj EÚ a dokonca nám hrozí, že nám skráti, alebo zastaví platby z fondu obnovy,“ uviedol Sulík.

Prekáža mu aj „obrovský, tri a pol miliardový balík, ktorým bude disponovať defakto výlučne minister financií a bude môcť tieto peniaze používať na rôzne svoje atómovky.“

Viac o téme: Ministerstvo financiíRokovanie SaSŠtátny rozpočet 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu