Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vlaňajší deficit verejných financií Slovenska sa znížil, hrubý národný dôchodok nárastol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská republika v roku 2021 hospodárila s deficitom takmer 5,4 miliardy eur, čo bolo 5,46 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh verejnej správy v roku 2021 dosiahol 61,3 miliardy eur, čo bolo 62,19 % HDP. Oba ukazovatele si v rámci aktuálneho jesenného spresnenia výsledkov hospodárenia štátu v porovnaní s jarným odhadom za minulý rok polepšili. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Hospodárenie SR v minulom roku skončilo so schodkom takmer 5,2 miliardy, čo je o 592 miliónov eur menej, ako uvádzal prvý výsledok zverejnený v apríli 2022. Deficit tak dosiahol 5,46 % HDP, pôvodný jarný odhad uvádzal hodnotu 6,15 %. V októbri oficiálne štát spresňuje predbežné údaje o deficite a dlhu štátu za predchádzajúci rok, ktoré sú prvýkrát povinne zverejnené v apríli (tzv. jarná a jesenná notifikácia o deficite a dlhu SR za rok 2021). Súčasne sa aktualizujú dáta od roku 2018. Zverejnené údaje pre aktuálny rok 2022 vychádzajú z odhadov z aktuálnej verzie štátneho rozpočtu.

Pokles dvojcifernej inflácie sa očakáva až v roku 2024, uviedol guvernér NBS Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Mínusový výsledok hospodárenia štátu po aktualizácii sa tak medziročne zvýšil o 375 miliónov eur alebo o 0,38 percentuálneho bodu (p. b.) HDP. Z hľadiska štruktúry ústredná štátna správa medziročne zvýšila deficit svojho hospodárenia o 131 miliónov eur na výslednú hodnotu 5,646 miliardy eur. Hospodárenie miestnej samosprávy sa medziročne zhoršilo o 200 miliónov eur. Fondy sociálneho zabezpečenia hospodárili vlani s prebytkom, ale o niečo málo nižším ako v roku 2020.

Dlh verejnej správy v roku 2021 dosiahol vyše 61,267 miliardy eur, čo bolo na úrovni 62,19 % HDP. Aktuálna hodnota dlhu v porovnaní s jarou klesla o 8 miliónov eur. Štátny dlh Slovenskej republiky v medziročnom porovnaní stúpol o 6,2 miliardy eur a celková výška dlhu v pomere k HDP sa zvýšila o 3,29 p. b a jeho hodnota prekročila hranicu 62 % HDP. V roku 2020 dlh dosahoval 58,90 % HDP, čo súviselo najmä s výrazným nárastom objemu emitovaných štátnych dlhopisov.

Ministerstvo financií očakáva, že HDP stúpne o 1,9% v roku 2022 a o 0,6% v budúcom roku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najvýznamnejší pozitívny vplyv na zmenu deficitu mal najmä vyšší výber daní z príjmov právnických osôb o 650 miliónov eur a naopak negatívny vplyv mala zmena vykazovania transakcií súvisiacich s PPP projektami. 

ŠÚ SR: Hrubý národný dôchodok v roku 2021 dosiahol medziročný nárast o 5,4 % 

Hrubý národný dôchodok (HND) Slovenskej republiky v roku 2021 dosiahol hodnotu 97,3 miliardy eur, čo je o 5,4 % vyššia hodnota, ako bol HND v roku 2020. Dáta o HND za predchádzajúce obdobie od roku 2010 boli upravené podľa medzinárodnej metodiky v intervale od -0,3 % po +1,4 % HND. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Výsledný údaj sumarizuje dôchodky subjektov ekonomiky SR z tuzemska i zo zahraničia a slúži ako podklad na určovanie súm, ktorými SR prispieva do rozpočtu EÚ (vlastný zdroj založený na HND) a je kľúčom k nastaveniu dotácií z rozpočtu EÚ. Hodnota HND sa určuje z hodnoty HDP, ktorý vyjadruje celkovú výkonnosť ekonomiky vytvorenú na území Slovenskej republiky.

Peter Kažimír: V budúcom roku očakávame dvojcifernú infláciu a pokles reálnych miezd (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

HND sa vypočíta z hodnoty HDP odpočítaním prvotných dôchodkov platených rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami nerezidentským inštitucionálnym jednotkám a pripočítaním prvotných dôchodkov prijatých rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami zo zahraničia.

Prvotné dôchodky platené do zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku dane z produkcie a dovozu platené inštitúciám EÚ. Na druhej strane prvotné dôchodky prijaté zo zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku a subvencie z inštitúcií EÚ.

Viac o téme: FinancieDôchodokDeficitSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu