Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lengvarský a lekári to povedali na rovinu: Rozpočet na budúci rok je najhorší za posledné roky! Výzva poslancom

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo je pre ministerstvo zdravotníctva aj organizácie naprieč celým zdravotníctvom neakceptovateľný. Vyhlásil to šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po utorkovom okrúhlom stole so zástupcami zdravotníkov. Dúfa, že dôjde k takým úpravám, aby mohla byť zdravotná starostlivosť zabezpečená na patričnej úrovni.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko označil návrh rozpočtu ako najhorší za posledných 20 rokov. Asociácia ho odmieta a tvrdí, že v zdravotníckom sektore chýba 450 miliónov eur. "Všetky ďalšie informácie, ktoré dostávate o zvýšeniach, sú skôr mýtom ako realitou," poznamenal Petko. Vyzval poslancov, aby takýto rozpočet neschválili.

VIDEO Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo je pre MZ i zdravotníkov neprijateľný

Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo je pre MZ i zdravotníkov neprijateľný (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Lengvarský súhlasí, že zdravotníctvo potrebuje navyše asi 450 miliónov. Deklaroval, že ak sa návrh nezmení, na vláde za takúto podobu rozpočtu nezahlasuje. Zdravotná starostlivosť sa pre ľudí podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Mariána Šótha pri takomto návrhu stane luxusom. Návrh rozpočtu označil za hanbu rezortu financií a vlády.

Marián Šóth.
Zobraziť galériu (4)
Marián Šóth.  (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

"Ministerstvo financií otvorene podporuje pasívnu eutanáziu a pacientom hovorí - starajte sa o seba, ako viete," zhodnotila návrh rozpočtu pre zdravotníctvo viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková. Prezident Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský verí, že sa vláde a MF podarí urobiť v rozpočte korekcie, aby zdravotníctvo fungovalo. Tvrdí, že majú neblahú skúsenosť s rozpočtom z minulých rokov.

Lengvarský a lekári to
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Rezort financií ustúpiť nemieni

Ministerstvo financií (MF) SR neplánuje upraviť budúcoročný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. "Predmetný návrh rozpočtu bude po pondelkovom (10. 10.) schválení koaličnou radou v tomto znení predložený na rokovanie vlády," uviedli z tlačového odboru MF. Návrh v utorok kritizoval rezort zdravotníctva aj mnohé zdravotnícke organizácie.

Rezort financií je prekvapený z reakcie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ktorý v utorok na tlačovej konferencii deklaroval, že ak sa návrh nezmení, na vláde za takúto podobu rozpočtu nezahlasuje. MF poukazuje na to, že rozpočet na rok 2023 pre zdravotníctvo predstavuje oproti minulému roku nárast o 19,44 percenta, a tiež zvýšenie výdavkov zdravotníctva o viac ako tretinu.

Lengvarský a lekári to
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Navyše návrh rozpočtu obsahuje dodatočnú rezervu na negatívne vplyvy pandémie COVID-19 a výdavky v zdravotníctva v sume ďalších 400 miliónov eur. Z uvedených údajov je viac ako zrejmé, že zdravotníctvo je naďalej top prioritou vlády a dezinterpretácie o nedostatočnom rozpočte sa zakladajú na nie úplnom oboznámení sa s návrhom rozpočtu verejnej správy," reagovalo ministerstvo.

Zároveň je presvedčené o tom, že oblasť zdravotníctva by mohla byť financovaná na vyššej úrovni, pokiaľ by neboli opakovane blokované návrhy MF SR na získanie dodatočných zdrojov. "Či už vo forme vyššieho zdanenia liehu, hazardu alebo regulovaného odvodu," spresnil rezort. Upozorňuje tiež na riziko podfinancovania sektora v prípade, že by rozpočet nebol schválený a nastalo by rozpočtové provizórium. "Vo finančnom vyjadrení to predstavuje krátenie zdrojov v sume 340 miliónov eur. (...) Pri súčasných eskalujúcich krízach by sa tak plnili ciele ministerstva financií, ale znemožnilo by sa riadne financovanie zdravotníctva či energetických kompenzácií," vysvetlilo ministerstvo. Výzvy na neschválenie rozpočtu preto považuje za veľmi nezodpovedné a v konečnom dôsledku ohrozujúce zdravotnú starostlivosť či záujmy samotných pacientov.

Viac o téme: LekáriMinisterstvo zdravotníctvaZdravotníciVladimír LengvarskýRozpočet na rok 2023Nedostačujúci rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu