Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rodičia, pozor: Za odmietnutie očkovania vám hrozí sankcia! Pohybuje sa v stovkách eur

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Autizmus po očkovaní proti osýpkam, či náhle úmrtia dojčiat po očkovaní proti záškrtu? Vakcína je v očiach mnohých ľudí obrovský strašiak. A to nielen tá proti ochoreniu COVID-19, o ktorej sa len nedávno viedli búrlivé debaty. Ako upozornila jedna z ambulancií praktického lekára pre deti, v posledných dňoch u nás dochádza k vlne antivakcinačných aktivít.

Ambulancia Benjamin na sociálnej sieti zverejnila status, v ktorom upozornila, že v posledných dňoch dochádza u nás k vlne antivakcinačných aktivít, ktoré spochybňujú očkovanie, preceňujú reakcie po ňom, alebo dávajú do príčinnej súvislosti s očkovaním niektoré závažné poruchy zdravia, najmä neurologické. Ide napríklad o autizmus po očkovaní proti osýpkam, roztrúsenú sklerózu po očkovaní proti vírusovému zápalu pečene typu B či syndróm náhleho úmrtia dojčiat po očkovaní proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu.

 

💉💉💉 V posledných dňoch dochádza u nás k vlne anti vakcinačných aktivít, ktoré spochybňujú očkovanie, preceňujú reakcie...

Posted by Ambulancia Benjamin on Friday, October 7, 2022

„Pritom seriózne štúdie tieto pseudo argumenty spoľahlivo vyvrátili. Autori týchto anti vakcinačných aktivít určite nevideli deti choré napr. na záškrt, ktoré zomierajú udusením, deti po prekonaní ochorenia na detskú obrnu, ktoré zostali celoživotne ochrnuté, deti po prekonaní ochorenia na osýpky s celoživotným postihnutím CNS, dusiace sa deti s ochorením na čierny kašeľ,“ píše ambulancia. Pripomenuli pritom, že vo svete, predovšetkým v takzvaných tretích krajinách, stále zbytočne zomiera niekoľko miliónov detí na infekčné ochorenia, proti ktorým mohli byť očkované.

Čo vám hrozí, ak odmietnete očkovanie?

Odmietnutie očkovania pre dieťa je pritom na Slovensku sankcionované. Súdu sa však obávať nemusíte, nejde o trestný čin. Keďže však ide o priestupok, hrozí vám mastná pokuta. Pediatri sú totiž povinní každé odmietnutie hlásiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. „Ak sa osoba, ktorá má byť očkovaná, nedostaví na povinné očkovanie ani v náhradnom termíne, na ktorý bola pozvaná preukázateľným spôsobom, lekár oznámi túto skutočnosť regionálnemu úradu, lekár oznámi regionálnemu úradu každé odmietnutie povinného očkovania,“ píše sa v zákone.

Rodičia, pozor: Za odmietnutie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: flickr)

Úrad verejného zdravotníctva vás na základe podnetu od vášho pediatra pozve na ústne prerokovanie priestupku. Ak nemáte na odmietnutie nejaký závažný dôvod, za priestupok môžete dostať pokutu v celkovej výške 331 eur.

Pediater je zo zákona povinný vysvetliť rodičom význam povinného očkovania a čo hrozí dieťaťu, ak očkované nebude. Okrem toho ich musí upozorniť aj na možné riziká, nežiaduce účinky a reakcie po očkovaní. Zákon zároveň myslí aj na rodičov. Ak totiž lekár dieťa zaočkuje bez toho, aby ich plne informoval, môžu naňho podať žalobu, pretože porušil zákon.

Viac o téme: DetiRodičiaLekárOčkovanieVakcínaPovinné očkovanieNežiaduce účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu