Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zuzana Čaputová odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom SR

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom SR. Ide o veľvyslancov SR v Bosne a Hercegovine, Portugalsku a v Španielsku.

Roman Hlobeň bude veľvyslancom SR v Bosne a Hercegovine. "V krajine dlhodobo podporujeme nielen jej reformné úsilie a snahy vstúpiť do Európskej únie, ale aj jej stabilitu a bezpečnosť. Preto dnes v Bosne a Hercegovine pôsobí aj viac ako 50 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, ktorí sú súčasťou operácie Európskej únie Althea," uviedla prezidentka SR na sociálnej sieti. Je presvedčená, že Hlobeň bude v podpore Bosny a Hercegoviny pokračovať a zasadzovať sa v novej funkcii o ďalší rozvoj našich vzťahov.

Novým veľvyslancom Slovenska v Portugalsku bude Tibor Králik. Podľa slov Čaputovej je Portugalsko pre nás perspektívny partner v oblasti energetiky a dovozu plynu do Európy. "Je tiež inšpiráciou v tom, ako má nastavený systém podpory vedy a výskumu. Priestoru pre spoluprácu a výmenu skúseností je tu veľa aj v oblasti zelenej a digitálnej transformácie alebo pri efektívnom využívaní eurofondov," skonštatovala hlava štátu.

"V Španielsku nás bude zastupovať veľvyslanec Juraj Tomaga, ktorý túto krajinu veľmi dobre pozná," povedala prezidentka SR. Verím, že aj to mu umožní ešte viac rozvinúť a využiť potenciál našich vzťahov so Španielskom v ekonomickej oblasti vrátane energetiky, ale aj v kultúre alebo vzdelávaní.

Viac o téme: VeľvyslanciSlovenskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu