Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PRIESKUM odhaľuje strach našich ľudí: Takmer polovica Slovákov má veľké obavy zo zvyšovania cien energií!

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (3)
Ilustračný obrázok (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Očakávaný rast cien energií vzbudzuje veľké obavy u 47 % obyvateľov Slovenska. Cenová hladina energií je zároveň najväčšou motiváciou pre znižovanie ich spotreby v domácnosti. Takmer sedem z desiatich Slovákov je ochotných v rámci úsporných opatrení znížiť teplotu vykurovania v domácnosti aspoň o jeden stupeň, zhruba rovnaké percento pripúšťa nákup iba úsporných spotrebičov. Vyplýva to z internetového prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere Slovakia na vzorke 500 respondentov starších ako 15 rokov.

Respondenti mali na škále od 1 (žiadne obavy) do 5 (veľké obavy) okrem iného zhodnotiť, ako vnímajú súčasnú situáciu s cenami energií. Veľké obavy majú skôr ľudia s nižším (základným alebo stredoškolským bez maturity) vzdelaním (53 %). O niečo menej sa rastúcich cien energií obáva štvrtina opýtaných a na polovicu stupnice sa priradilo 22 % Slovákov. Medzi zdroje vykurovania v slovenských domácnostiach sa radí na prvé miesto plyn, ktorý ako hlavný zdroj využíva 37 % respondentov.

ARCHÍVNE VIDEO Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cena energie je hlavný dôvod na zníženie spotreby 

Na druhom mieste je ústredné kúrenie, ktoré má v domácnosti ako hlavný zdroj 31 % obyvateľov, tretie v poradí je drevo, ktorým primárne kúri 15 % opýtaných a 11 % využíva elektrickú energiu. Tepelné čerpadlo, uhlie alebo solárna energia ako zdroj pre vykurovanie sa pohybujú len v nižších jednotkách percent. Z hľadiska úsporných opatrení pre šetrenie energie v domácnosti sú Slováci najviac ochotní znížiť teplotu vykurovania aspoň o jeden stupeň Celzia (67 %). Pri tomto podiele ľudí zároveň platí, že to zatiaľ vo svojej domácnosti nerobia.

PRIESKUM odhaľuje strach našich
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac ako dve tretiny (66 %) je ochotných nakupovať iba energeticky úsporné spotrebiče a 65 % vypínať alebo znížiť ohrev vody a vykurovania v čase neprítomnosti v domácnosti. Až 64 % respondentov je ochotných sprchovať sa kratšiu dobu teplou vodou. Opatrenia pre úsporu energie, ktoré Slováci už najčastejšie robia, je zateplenie domu, ktoré má 32 % z nich.

PRIESKUM odhaľuje strach našich
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cena energií je pre Slovákov hlavný dôvod, prečo je podľa nich potreba znižovať spotrebu energií v domácnosti, odpovedalo tak 66 % opýtaných. Ďalšie dôvody, ako je osobná snaha efektívne využívať energie (17 %) alebo klimatická kríza (7 %), nasledujú až s veľkým odstupom.

Viac o téme: PrieskumZvyšovanieCeny energiíSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu