Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stúpenci EMA: Nie sme samovrahovia

Milino zo Špačiniec Zobraziť galériu (5)
Milino zo Špačiniec

SLOVENSKO - Nový Čas vytiahol na svetlo fenomén EMO. Článok o Veronike z Jihlavy, ktorá vyznávala EMO a svoj život ukončila v šestnástich rokoch skokom z mosta, rozprúdil búrlivú diskusiu! Do redakcie prišli stovky e-mailov od emákov, ich rodičov, ale aj tých, ktorí vraj vyznávačmi EMO nie sú.

Mladí ľudia však upozorňujú, že u väčšej časti stúpencov tohto životného štýlu nejde o nijaký kult poškodzovania samého seba, alebo dokonca samovrážd. EMO je vraj predovšetkým o hudbe, štýle obliekania, ale najmä o prežívaní emócií vo vzťahu k okoliu. Tu je niekoľko reakcií.

Milino zo Špačiniec
- Dobrý deň, pohnevali ste si nielen mňa, ale aj mnohých, ktorí počúvajú EMO. EMO nie je o rezaní žíl! Sú to piesne o emóciách, sklamaniach, láske. Takže to počúvajú tí, ktorí sú sklamaní či smutní. A to, že sa pre chalana dorezala baba, s tým EMO nič nemá.
Stúpenci EMA: Nie sme
Zobraziť galériu (5)
Katka _KE
- Moji rodičia si myslia, že som EMO len preto, že tak vyzerám. A hoci nie som, nemám náladu sa s nimi hádať. Skutočnosť je taká, že len vyzerám ako EMO, nikdy som si neublížila a teším sa zo života. No zrejme pre váš článok ma ľudia budú odsudzovať, kontrolovať mi ruky zakaždým, keď to bude možné. Úprimne povedané, poškodzovanie sa je znakom štýlu Goth (gothic), ktorý si často mýlia s EMO. Väčšina tzv. EMO, ktorých poznám, sa nereže, chodíme spolu von a zabávame sa ako každé normálne decká. Kto začal s celou tou hlúposťou o smútku a depresiách, netuším.


Stúpenci EMA: Nie sme
Zobraziť galériu (5)
Verča
- Patrím k emákom, mám štrnásť rokov a nepáčilo sa mi, že ste o EMOgirls napísali, že sú smutné! Vieme sa radovať aj my a takisto aj chalani! To, že nejaké deti sa hrajú na emákov a režú sa, to neznamená, že EMO je len o tom. To vlastne znamená, že o EMO štýle nič nevedia nič.


Stúpenci EMA: Nie sme
Zobraziť galériu (5)
Psycho PB
- Ja som emáčka a máte s tým nejaký problém?
Po 1. EMO NEMÁ PRAVIDLÁ! Každý emák či emáčka je niečím výnimočný!
Po 2. EMOboys sú aj veselí, keď im niekto povie vtip, alebo niečo, na čom sa dá zasmiať.
Po 3. KONRÁD NIE JE EMO!
Po 4. EMÁCI sa nerežú!
Po 5. EMO nie je móda!
A k tej Veronike, čo viete, možno sa zabila pre rodičov. Ani ja nevychádzam s mojimi rodičmi a čo mám teraz skočiť?! A nehovorte rodičom, nech zakážu EMO! To ako keby ste povedali: Nedýchaj!


Stúpenci EMA: Nie sme
Zobraziť galériu (5)
Katka M. (jej príbeh napísala mama)
- Dobrý deň. Nedá mi neozvať sa. Som matka trinásťročnej dcéry, ktorej skupina My Chemical Romance učarovala približne pred dvomi rokmi. Je pravda, že sa jej začal pomaly, ale isto meniť šatník a prvých pár mesiacov bola celkom rada, že je EMO. Netrvalo to však dlho a pribúdalo čoraz viac ľudí, ktorí EMO štýl vnímali presne tak, ako to bolo vo vašej Téme dňa. Moja dcéra sa snažila zo začiatku vysvetľovať, že EMO sú emócie a to neznamená len smútok, plač a depresie. Veď emócie znamenajú aj radosť, smiech... Neviem si predstaviť svoju dcéru bez smiechu, je náš rodinný smajlík. Mimochodom, nemá piercing, tetovanie, nereže sa a nemá ani samovražedné sklony.


PROTI

Peter
- Môj priateľ Miroslav má taktiež problém so štýlom, ktorý sa nazýva EMO. Nosí módne doplnky, je stále smutný, má rád My Chemical Romance a na zápästiach nosieva „potítka“, ktoré môžu zakrývať rany. Prosím, pomôžte!

Johanec-ka
- Môj brat je EMO. Každý deň chodí domov úplne deprimovaný. Moja mama sa ho už pýtala, čo mu je, ale on jej neodpovedá. Neviem, či si reže žili, ale bojím sa, že áno. Chcela by som sa spýtať, čo mám robiť?

Meyz
- Poznám jedného chlapca, ktorý je EMO. Volá sa Jozef L. a je zo Sniny. Je to s ním dosť zlé. Na rukách má dosť široké rezné rany a jeho rodičia ho v tom podporujú, teda pravdepodobne sú alkoholici. Ten chlapec je pritom dosť šikovný, takže by nebolo veľmi dobré, keby sa s ním niečo stalo.

Mato 3374
- Dobrý deň. Spolužiak je EMO. Reže sa aj v škole kružidlom. Ako by sa mu dalo pomôcť? Má samé jazvy a rodičia o tom ešte nevedia.


AKO VZNIKLO EMO?

Celý štýl má svoj pôvod v hlbokom a pre dnešných tínedžerov hudobnom praveku. Slovo EMOcore sa po prvý raz objavilo po r. 1984. Mohutnú skupinu mladých oslovila vtedy skupina Rites Of Spring s frontmanom Guyom Piccottom. O žiadnom poškodzovaní samého seba a demonštratívnych samovraždách nemôže byť ani reči! Po dvoch sezónach sa z EMO stáva trend, ktorý prežíva až dodnes. Subkultúra, ktorú môžeme zaradiť na rovnakú úroveň s poslucháčmi a sympatizantmi punku, metalu, hip-hopu a desiatok ďalších hudobných štýlov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu