Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konrád o móde EMO: Neuznávam ako žijú takíto ľudia

Martin Konrád
Martin Konrád (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Majú na čierno namaľované oči aj nechty, režú si zápästia a rozprávajú o smrti! Fenomén EMO je aj na Slovensku. Po tom, ako psychológovia označili za jedného z ich prívržencov aj exfinalistu SuperStar Martina Konráda (16), sa v súčasnosti najmladší účastník Let´s Dance 2 odhodlal o všetkom prehovoriť.

„Nie som EMO. Len niekto povedal, že som, a tak zrazu boli všetci,“ povedal pre Nový Čas mladý muž, podľa ktorého za mnohým stojí nevšímavosť a ľahostajnosť rodičov.

Počul si o mladých ľuďoch, ktorí si hovoria EMO?

- Áno, počul som o tomto štýle života.

Tvoj výzor napovedá, že k nim patríš.

- Vôbec nie. Ja k nim naozaj nepatrím. Nikdy som to neriešil.

Prečo sa teda obliekaš tak, že to evokuje opak?

Dokonca ta k tejto skupine zaradujú podľa vizáže aj niektorí slovenskí psychológovia. - Počúvam skupinu Green Day a oni sú punkeri. Sú mojím idolom, snažím sa na nich podobať. Keď som bol v SuperStar, väčšina si o mne myslela, že som EMO. A zrazu aj väčšina mojich fanúšikov a fanúšičiek bola EMO. Ale verím, že tri štvrtiny z nich ani nevedia, čo to je. Len povedali, že ja som to, tak zrazu boli všetci.

Vieš, čo títo ľudia vyznávajú a ako žijú? Poznáš nejakého EMO?

- Áno, mám medzi nimi aj kamarátov. A trochu to aj poznám. Oni sú stále takí smutní, nefajčia, nepijú, stále majú z niečoho strach, depresie. Majú svoj svet.

Čo si o nich myslíš?

- Jedna vec je hudba, ktorú emáci robia, a druhá vec je štýl ich života. Hudba je skvelá, no neuznávam to, čo robia a ako žijú. Ale ani to neodsudzujem, pretože punk a EMO nemajú od seba ďaleko.

Počul si, že niektorí prívrženci tohto módneho trendu si dokážu aj ubližovať?

- Hm, to som nevedel. Tí ľudia, ktorí sú okolo mňa, to tak veľmi vážne zrejme neberú. No keď tomu niekto prepadne, je to hrozné.

Počul si o dievčati z Čiech, ktoré vyznávala EMO, skočilo z mosta a zabilo sa?

- Nie, o tom som nepočul.

Čo by si ľudom, ktorí tomuto životnému štýlu prepadnú, povedal?

- Asi len toľko, že tým, že si budú ubližovať, podrezávať sa, či dokonca zabíjať, nič nevyriešia.

A čo by si odkázal ich rodičom, ktorí sa o nich boja?

Niekedy sú na vine práve rodičia a svoje deti si nevšímajú a nestarajú sa o ne. Aj väčšina mojich priateľov žije týmto štýlom práve preto, lebo ich rodičia si ich nevšímajú.

Výzva Nového Času! Bojíte sa aj vy o vaše dieťa? Sú aj vaši kamaráti EMO? Ozvite sa! Pokúsime sa vám pomôcť! Píšte na: tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu