Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máme za sebou prvú mrazivú noc: Teploty klesali k bodu mrazu, mnohí museli škrabať autá! Takto bude cez víkend

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na čo upozorňovali, sa aj splnilo. Reč je o mrazivej noci, ktorú máme už za nami. Teploty klesali k nízkym hodnotám a mnohých ráno prekvapilo, že na autách majú súvislú vrstvu mrazu, ktorú musia zoškrabávať. Mrazivo bolo aj na západe Slovenska. Aké však bude počasie najbližšie dni? Meteorológovia majú dobré, aj zlé správy.

VIDEO Meteorológ SHMÚ Andrej Kozák predpovedá počasie na najbližšie dni

Meteorológ SHMÚ Andrej Kozák predpovedá počasie na najbližšie dni (Zdroj: FB / SHMÚ)

Noc zo štvrtka na piatok bola vskutku mrazivá, ako meteorológovia predpovedali. Teploty aj na západe klesali k bodu mrazu. Napríklad, podľa portálu emeteo, bolo o 6. hodine ráno v Bernolákove 2,9 stupňa, najnižšia bola o 7. ráno, a to 2,6 stupňa. Podľa čitateľa Martina z Ivanky pri Dunaji bolo u nich dokonca 0 stupňov Celzia. "Aké extrémy. V lete sme skoro zhoreli, aké boli horúčavy a 23. septembra, na prvý jesenný deň, som ráno 15 minút škrabal okná na aute," poznamenal obyvateľ Ivanky pri Dunaji. 

Máme za sebou prvú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: emeteo.sk)
To, že v piatok bude extrémne mrazivo, predpovedali viaceré portály ešte na začiatku týždňa. A ich prognózy sa naplnili. K 9. hodine ráno bolo na krajnom západe 10 stupňov Celzia a slnečno, v okolí Sliaču takmer 4 stupne a hmla, na Chopku rovnako hmlisto a -3 stupne Celzia a na východe okolo 10 stupňov Celzia. 

V piatok počas dňa by ale malo byť pekne na takmer celom území krajiny. Podľa SHMÚ nás čaká premenlivá, na západe prevažne malá oblačnosť a ojedinele prehánky, ktoré od cca 1600 metrov budú snehové. Naďalej však bude chladno. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19, na severe miestami okolo 12 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi na maximálne 3 stupne Celzia. Fúkať bude prevažne slabý vietor.

Máme za sebou prvú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Sobota

Noc z piatka na sobotu bude rovnako mrazivá. Meteorológovia varujú pred sobotňajším (24. 9.) prízemným mrazom vo vegetačnom období. Výstrahy prvého stupňa vydali pre väčšinu Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Výstraha platí od 2.00 do 8.00 h.

Vo výške päť centimetrov nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od nula do maximálne mínus štyroch stupňov Celzia. "Očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu," upozornil SHMÚ.

Máme za sebou prvú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

V noci bude jasno až polojasno, prechodne zväčšená oblačnosť, nadránom treba počítať aj s hmlou a nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota dosiahne 7 až 2, v údoliach miestami okolo 0 stupňov Celzia. Zrána lokálne prízemný mráz. Cez deň bude rovnako jasno až polojasno, na niektorých miestach treba počítať aj s prehánkami. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 13 stupňov Celzia. Fúkať bude len slabý vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. 

Nedeľa

Posledný deň tohto týždňa bude prevažne zamračený, na juhozápade na mnohých miestach s dažďom či prehánkami. V noci a zrána aj s hmlou. Najnižšia nočná teplota dosiahne 12 až 7, v údoliach miestami okolo 5 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne južný vietor s rýchlosťou do 30 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 45 kilometrov za hodinu. 

Máme za sebou prvú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Pondelok

Prvý deň nového týždňa bude oblačný až zamračený. Miestami sa môžu objaviť aj dážď alebo prehánky. V noci a zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota dosiahne 12 až 7 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 20 stupňov Celzia. 

Máme za sebou prvú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Viac o téme: SHMÚPredpoveď počasiaVíkendová predpoveď počasiaMrazivá noc na SlovenskuPrvý jesenný deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu