Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako sa uplácalo na Finančnej správe? Imrecze a Suchoba budú prvýkrát vypovedať pred súdom

Michal Suchoba a František Imrecze
Michal Suchoba a František Imrecze (Zdroj: koláž Topky.sk)

PEZINOK - Podnikateľ Michal Suchoba je obvinený spolu s exšéfom finančnej správy Františkom Imreczem v kauze Mýtnik. Suchoba mal dohadovať štátne zákazky na informačné systémy na finančnej správe, pričom tej ich dodávala jeho firma Allexis cez utajené zmluvy. Predbežnú škodu štátu vyčíslili na 42 miliónov eur.

Podnikateľ Michal Suchoba a bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze doposiaľ vypovedali len pred vyšetrovateľmi. Dnes sa obaja posadili na lavicu svedkov. Suchobova výpoveď sa ešte v apríli minulého roka uskutočnila cez telemost. Podľa vyšetrovateľov mali obvinení ako organizovaná skupina, po vzájomnej dohode a naplánovaní si úloh, ktoré si medzi sebou podelili, zabezpečiť obsadenie riadiacich funkcií Finančnej správy, aby ovplyvňovali zabezpečenie dodania softvérových systémov.

Proti Imreczemu vypovedal aj obvinený Ľudovít Makó. Ten popísal fungovanie v rámci Finančnej správy, kde pôsobil ako riaditeľ Kriminálneho odboru. "Z výpovede jednoznačne vyplýva, že dodávky IT systémov a to priamym zadaním v utajovanom režime, na čo bol oprávnený prezident Finančnej správy, boli uskutočnené spoločnosťou Allexis, ktorá bola ovládaná Michalom Suchobom," tvrdí vyšetrovateľ.

Suchoba s Brhelom mali majetkovú časť v spoločnosti Allexis. Podľa vyšetrovateľa práve preto mali záujem na tom, aby IT systémy dodávala táto spoločnosť. Spoločnosť bola zastúpená ďalšou obvinenou Janou Rovčaninovou, ktorá bola v Allexis konateľkou.

"Danielovi Čehovi bola v presne nezistený deň v roku 2012 obvinený Františkom Imreczem a obvineným Michalom Suchobom zadaná požiadavka na prípravu podkladov na nákup IT systému kontrolných známok v režime stupňa utajenia VYHRADENÉ. Následne Daniel Čech, ako generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej, dodal požiadavku na tento nákup riaditeľovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu s odôvodnením potreby takéhoto systému ako aj jeho obstaranie v utajenom režime. Imrecze po predchádzajúcej dohode ako prezident Finančnej správy zriadil riadiaci výbor, ktorého predsedom bol Daniel Čech a členom ďalší obvinený Milan Grega," napísal vyšetrovateľ v uznesení o vznesení obvinenia. Neskôr mal Čech za túto službu dostať od Suchobu úplatok 50-tisíc eur.

Viac o téme: PojednávanieFrantišek ImreczeŠpecializovaný trestný súdMichal Suchoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu