Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia varuje pred podvodnými telefonátmi, od ľudí chcú vymámiť peniaze: Na TOTO meno si dávajte pozor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ľuďom volajú neznáme osoby hovoriace po anglicky a chcú od nich vymámiť peniaze. Polícia Bratislavského kraja na to upozorňuje na sociálnej sieti, keďže v pondelok (12. 9.) jej bolo nahlásených niekoľko prípadov podvodných hovorov. Vyzýva ľudí, aby neposkytovali neznámym osobám svoje identifikačné údaje.

Na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava II podala trestné oznámenie 23-ročná Gabriela. Kontaktoval ju James Hector, ktorý sa predstavil ako pracovník Europolu a hovoril po anglicky. Oznámil jej, že v zahraniční boli pri razii nájdené kreditné karty s jej menom, na ktoré boli nakupované nelegálne zbrane a drogy. "V strese mu poškodená odpovedala na otázku o výške zostatku peňazí na jej účte, ako aj adrese trvalého bydliska. James Hector následne oznámil Gabriele, že jej príde Europol zablokovať účet," opísala polícia.

 

SLOVENKA POSLALA PENIAZE NA NEZNÁMY ÚČET V THAJSKU: FALOŠNÝ PRACOVNÍK EUROPOLU JEJ POVEDAL, ŽE TAM BUDÚ "V BEZPEČÍ" Na...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, September 13, 2022

Dávajte si pozor, komu diktujete svoje osobné údaje

Pokračuje, že Hector následne ponúkol žene pomoc, aby mala prístup k svojim peniazom. Cez telefón ju podľa policajtov navigoval, aby si nainštalovala "AnyDesk" na zdieľaný prístup. Ďalej jej "pomohol" vytvoriť účet na stránke Wise a ona sa prihlásila do svojho bankového účtu, kde neznámy páchateľ videl jej zostatok na účte.

Potom ju muž vyzval, aby peniaze previedla na účet vytvorený na stránke Wise, aby ich tam mala v bezpečí. "Po presviedčaní nakoniec vykonala transakcie v hodnotách 490 eur, 490 eur a 500 eur, ktoré zaslala na účet do Thajska. Vykonanými prevodmi jej spolu s poplatkami vznikla celková škoda vo výške 1500 eur," uviedla polícia.

Polícia upozoňuje na tieto prípady 

V tejto súvislosti opätovne upozorňuje, aby v prípade podobných správ a telefonátov neposkytovali ľudia žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám či produktom. "Zároveň, ak neznáma osoba akoukoľvek formou požaduje údaje k platobným kartám a údaje k službe internetbanking, alebo prihlasovacie údaje a heslo, za žiadnych okolností ich neposkytujte," vyzvali policajti.

Viac o téme: PeniazePodvodPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu