Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Znečistenie ovzdušia patrí medzi najväčšie environmentálne riziká

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Znečistenie ovzdušia patrí medzi najväčšie environmentálne riziká a je jednou z hlavných príčin úmrtí a chorôb na celom svete. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti Svetového dňa čistého ovzdušia a modrej oblohy, ktorý pripadá na 7. september.

Slovensko patrí k štátom, ktoré čelia problémom s kvalitou ovzdušia. Má to negatívny vplyv na zdravie občanov a životné prostredie. MŽP chce tento stav zlepšiť sprísnením legislatívy v oblasti ochrany ovzdušia. Mali by tam byť požiadavky na štátnu správu, samosprávu a prevádzkovateľov zdrojov znečistenia. Pripomína, že aktuálne je v parlamente nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, ktorý má  motivovať znečisťovateľov k znižovaniu emisií. Zároveň sa má stať nástrojom na dosiahnutie cieľov v oblasti ochrany ovzdušia.

Ministerstvo zároveň implementuje projekt LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia. Vznikla tak národná sieť 15 manažérov kvality ovzdušia. Ich úlohou je posilňovať odborné kapacity na regionálnej a lokálnej úrovni. Zároveň spolupracujú so štátnou správou a so samosprávou na riadení kvality ovzdušia a pomáhajú pri tvorbe Programov na zlepšenie kvality ovzdušia.  

Dôležitá je aj zmena postoja ľudí

Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku okrem legislatívnych zmien závisí podľa envirorezortu aj od zmeny postoja ľudí. "Najdôležitejším riešením znečistenia ovzdušia je odklon od fosílnych palív a ich nahradenie obnoviteľnými zdrojmi energie, zníženie spotreby energie osvojením si zodpovedných návykov a používaním efektívnejších vykurovacích zariadení," poukázal. Znížiť znečistenie môžu aj udržateľné spôsoby dopravy, podpora spolujazdy a verejnej dopravy. Na znečistenie ovzdušia vplývajú aj budovy, ktoré spotrebúvajú 40 percent energie, poukázalo MŽP.

Viac o téme: RizikáZnečistenieOvzdušieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu