Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd SR: Dôvodom je zákon o environmentálnych záťažiach

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti so zákonom o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Upozorňuje, že môže mať likvidačný dosah pre samosprávy. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Ide o zákon, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne schválili vlani v decembri, keď prelomili veto prezidentky. Tá už vtedy avizovala, že ak nepríde k náprave sporných ustanovení, obráti sa na Ústavný súd SR.

Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje prezidentka za jednu z najvyšších priorít. Pripomína, že štát má ústavou zakotvený záväzok chrániť životné prostredie, kam patrí aj odstraňovanie environmentálnych záťaží a ochrana života a zdravia obyvateľov. "Napadnutým ustanovením však zákonodarca časť záväzku štátu presunul na súkromné osoby, respektíve na územnú samosprávu, a tento postup je podľa mňa v rozpore s ústavou," poznamenala Čaputová.

Úprava zákona môže byť pre niektoré samosprávy likvidačná

Problém vidí v tom, že vlastník nehnuteľnosti, na ktorej sa nachádza environmentálna záťaž, je po novom povinný štátu nahradiť finančné prostriedky vynaložené na sanáciu environmentálnej záťaže. Túto povinnosť má navyše aj v prípade, ak nie je za vznik environmentálnej záťaže zodpovedný. Fakt, že takáto úprava môže byť pre niektoré samosprávy likvidačná, dokazuje podľa nej príklad z obce Pohronský Ruskov (okres Levice). "Riešenie sanácie tamojšej environmentálnej záťaže v celkovej sume 1,6 milióna eur by v zmysle zákona mala znášať obec ako vlastník. Táto suma je však vyššia, ako je celkový ročný príjem obce," podotkla Čaputová. Obec pritom nebola určená ako pôvodca, ani povinná osoba a dotknutý pozemok získala v dobrej viere, že jej štát s odstránením environmentálnej záťaže pomôže.

Prezidentka poukázala zároveň na to, že pôvodný návrh zákona obsahoval inú úpravu postupu, ktorú považovala za správnu a v súlade s ústavou. Navrhovaný spôsob finančnej náhrady za sanáciu environmentálnej záťaže sa však na poslednú chvíľu úplne zmenil na základe poslaneckého pozmeňujúceho návrhu. Dotknuté subjekty tak už nemohli v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložiť svoje pripomienky. Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže bol schválený v NR SR ešte v novembri 2021 a prezidentka ho vetovala.

Viac o téme: SanáciaZákonZuzana ČaputováÚS SRRefundácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu