Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Inflácia rastie a až 67 % Slovákov má obavy zo zdražovania a viac ako polovica pocítila zmenu životného štandardu k horšiemu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

Pracovný portál Kariéra.sk prináša prehľad toho, ako vnímajú Slováci aktuálnu životnú situáciu v našej krajine. Pandémia výrazne ovplyvnila ekonomickú situáciu na Slovensku, čo malo za následok aj zmenu spotrebiteľského správania a nárast obáv obyvateľov. Obavy zo zdražovania a inflácie uviedlo až 67 % opýtaných. Viac ako polovica Slovákov pocítila výraznú zmenu životného štandardu smerom k horšiemu. Značne k tomu prispieva aj fakt, že až 65 % respondentov zaregistrovalo negatívny dopad zdražovania na ich schopnosť odkladať si pravidelné mesačné úspory.

Ovplyvní doterajší život Slovákov inflácia a zdražovanie?

Miera inflácie zaznamenala historické rekordy. V mesiaci júl bola v rámci eurozóny na úrovni 8,9 % a na Slovensku sa vyšplhala ešte o niekoľko percent vyššie a dosiahla 12,8 %. V januári bola jej hodnota na Slovensku ešte na 8,4 %, ale v máji sa vyšplhala na nové 22-ročné maximum.

Portál Kariéra.sk v najnovšom prieskume rozoberal aktuálnu ekonomickú situáciu. Do prieskumu sa zapojilo až 5 340 respondentov. Až 67 %  Slovákov pociťuje výrazné obavy zo zdražovania a inflácie. Pričom 24 % opýtaných sa takmer vôbec neobáva dopadu na svoj doterajší životný štandard a len 9 % nepociťuje žiadne obavy.

Inflácia rastie a až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: kariera.sk)

Budú nútené slovenské domácnosti zmeniť svoj zaužívaný životný štandard?

„Tendencia neustáleho zdražovanie má za následok, že viac ako polovica slovenských domácností si musela výrazne „utiahnuť opasok“ a bola nútená začať efektívnejšie hospodáriť so svojimi financiami. Na druhej strane 38 % opýtaných pocítilo zdražovanie len minimálne a 9 % respondentov nezaznamenalo žiadne zmeny vo svojom doterajšom fungovaní,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Aj prieskum Kariéra.sk preukázal, že viac ako polovica Slovákov pocítila výraznú zmenu životného štandardu smerom k horšiemu.

Podľa Štatistického úradu SR rast cien bol zaznamenaný vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Ako ďalej uvádza, naďalej stúpajú ceny potravín, pohonných hmôt a energií. Zdražovanie postihlo aj odvetvie služieb. Výrazne sme si museli priplatiť v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby,
a najnovšie aj za odevy a obuv. Najvyšší podiel vo výdavkoch pre slovenskú domácnosť aktuálne predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v máji medziročne na úrovni 15,6 %.

Inflácia rastie a až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: kariera.sk)

65 % Slovákov tvrdí, že si odkladá peniaze z výplaty, ale výrazne menej ako pred rokom

Prinúti nás aktuálna situácia na Slovensku, siahnuť na doterajšie úspory?

„Výrazný nárast inflácie, neustále zdražovanie a hroziaca energetická kríza sa podpísali aj na sporení Slovákov. To malo za následok, že až 65 % respondentov si mesačne nedokáže z výplaty odložiť peniaze v takej výške, ako boli doposiaľ zvyknutí,“ vysvetlila Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk. Naopak 35% Slovákov nezaznamenalo výraznejší nárast životných nákladov, tým pádom neutrpel ani ich mesačný rozpočet a dokážu usporiť rovnakú peňažnú čiastku ako doteraz. 

Inflácia rastie a až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: kariera.sk)

- reklamná správa - 

Viac o téme: InfláciaEkonomická situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu