Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako znášajú extrémne teploty odsúdení? Väzni sa môžu častejšie sprchovať, dostanú aj pokrývky hlavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Obvinení a odsúdení sa môžu počas mimoriadne teplých dní častejšie sprchovať. Tým, ktorí sú zaradení do práce, ústav zabezpečuje pokrývky hlavy, tienenie okien či pravidelný pitný režim.

Môžu mať tiež zmenený pracovný čas. Uviedla to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. "Obvineným a odsúdeným, ktorí sú umiestnení v ubytovacích zariadeniach počas mimoriadne teplých dní, z dôvodu ochrany zdravia riaditeľ ústavu zabezpečí najmä pitný režim, prevzdušnenie ciel, ochladzovanie organizmu a obmedzenie pobytu na priamom slnku počas vychádzky od 11.00 do 15.00 h. Umožňuje sa aj sprchovanie nad rámec zákona," priblížila hovorkyňa.

Pri eskortách je v prípade potreby zabezpečená pitná voda priamo v dopravných prostriedkoch. Podľa jej slov je tiež potrebné dbať na dodržiavanie zásad stravovania a výberu potravín. "Obmedziť skladovanie a nákup najmä epidemiologicky rizikových potravín, ako napríklad výrobkov z mäsa, vajec, mlieka a podobne, keďže je potrebné v týchto teplotách dodržiavať dĺžku a teplotu skladovania potravín a pokrmov," doplnila. Úlohou nadriadených je tiež vytvoriť príslušníkom a zamestnancom zboru čo najpriaznivejšie podmienky na ich prácu.

"Nadriadený služobného úradu na vnútorných pracoviskách zabezpečí a vypracuje návrh na zmenu pracovného času podľa osobitných predpisov tak, aby bol dodržaný stanovený dlhodobo a krátkodobo únosný čas práce," podotkla. Ide napríklad o posunutie začiatku výkonu štátnej služby alebo pracovnej doby, zaraďovanie a predlžovanie prestávok, zabezpečenie rotácie príslušníkov zboru a zamestnancov na pracoviskách so záťažou teplom. Vzhľadom na dlhodobé zvyšovanie teplôt zabezpečuje zbor príslušníkom aj nové výstrojné súčiastky, zodpovedajúce klimatickým podmienkam na Slovensku.

Bývalý väzeň hovorí o tom, ako dostal vo väznici v Žiline syfilis (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pri extrémne vysokých teplotách je prípustné nosenie vhodného variantu služobnej rovnošaty príslušníkom zboru, zamestnancom je dovolená zmena nosenia vhodného občianskeho odevu," ozrejmila Kacvinská. Nadriadený služobného úradu zároveň príslušníkom a zamestnancom zboru zabezpečuje prístup k pitnej vode či inštaláciu vzduchotechnických alebo klimatizačných zariadení na pracovisku. "V prípade, že na pracovisku nie je inštalované funkčné vzduchotechnické zariadenie alebo klimatizačná jednotka, zabezpečí zvýšenie pohybu vzduchu prostredníctvom vetrania a prenosných ventilátorov," dodala Kacvinská.

Viac o téme: LetoVäzniSprchovanieTeplotyExtrémne teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu