Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zrušená pobočka VšZP: Poisťovňa sa rozhodla podniknúť ďalšie kroky! Problémom ostávajú všeobecní lekári

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Minulý týždeň sme vás informovali o probléme so zrušenou pobočkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Napriek tomu, že na adrese nesídli už viac ako dva roky, ľudia stále chodia na starú adresu, hľadajú ju a pracovníci na recepcii sú z toho zúfalí. Potom, čo sme na to upozornili, sa však VšZP rozhodla podniknúť ďalšie kroky.

Pred niekoľkými dňami nás v redakcii kontaktovalo niekoľko ľudí, ktorí sa sťažovali na pobočku VšZP na adrese Ružová dolina. Pobočka tam už totiž nie je viac ako dva roky, no ľudia tam stále chodia. Po našom šlánku sa poisťovňa rozhodla osloviť weby, na ktorých ešte stále figuruje zlá adresa a zrušenie pobočky opätovne pripomenúť. 

VšZP zrušila pobočku pre tromi rokmi: Správca budovy aj ÚVO si nevedia rady! Denne príde aj 50 ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Máte podobný problém? Informácie a skúsenosti nám môžete napísať na tipy@topky.sk.


VšZP oslovila weby

VšZP sa preto rozhodla osloviť webové stránky s chybnou adresou, na ktoré sme upozornili. "Ako sme informovali, od presťahovania pobočky VšZP z Ružovej doliny sme vyvinuli maximálnu a opakovanú snahu, aby sme verejnosť o zmene informovali. Mrzí nás, že napriek tomu sa naši klienti dostávajú do nepríjemných situácií," uviedla pre Topky hovorkyňa VšZP Ivana Štefúnová.

Zrušená pobočka VšZP: Poisťovňa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: otvaracie-hodiny.sk)

"Požiadali sme preto iniciatívne a nad rámec našich povinností viaceré webové portály, na ktorých sme zistili, že uvádzajú neaktuálnu informáciu o presťahovanej pobočke a jej otváracích hodinách, o úpravu. Tie nám prisľúbili nápravu v najbližších dňoch. Našim poistencom sa za nepríjemnosti ospravedlňujeme," povedala. Stránka otváracie hodiny už informuje, že pobočka je zrušená. Na jednej z máp ešte síce uvidíte VšZP, no medzi firmami sídliacimi na adrese už nefiguruje, rovnako už nie je ani vo vyhľadávaní. 

Zrušená pobočka VšZP: Poisťovňa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mapa.zoznam.sk)

Ľudia ešte stále chodia

Napriek informovaniu však ľudia stále na adrese hľadajú pobočku VšZP. "Áno, chodia. Dnes len asi šiesti zatiaľ ale včera asi dvadsiati. Niekedy behom piatich minút dvaja," povedala nám žena, ktorá v budove pracuje, no neželá si byť menovaná. "Niektorí tvrdia, že ich sem priviedla navigácia, no neviem aká. Väčšina sem ale chodí po pamäti z minulosti," opísala. V priebehu dvoch rokov VšZP kompetentní kontaktovali v roku 2020 aj 2021, VšZP však uviedlo, že ich nikto nekontaktoval. Podľa ženy sa však situácia začína mierne zlepšovať. Podľa našich informácií sa aj bývalá Jedáleň VšZP premenovala. 

Informovanie všeobecných lekárov môže ostať problémom

V budove GMD Finance, s. r. o. sídli aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Obe inštitúcie majú pri vchode pracovníkov recepcie, ktorí už viac ako dva roky riešia ľudí hľadajúcich pobočku VšZP.„Denne sem ešte chodia ich klienti, väčšinou starí ľudia, chorí, o palici, ktorí o tom nevedia. Doteraz ich sem posielajú aj inštitúcie, ktoré by o zmene mali byť informované (Sociálna poisťovňa, všeobecní lekári, dokonca infolinka VšZP),“ uviedla nám minulý týždeň žena v tipe. 

Zrušená pobočka VšZP: Poisťovňa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hovorkyňa poisťovne nám však vtedy uviedla, že pracovníci infolinky sú informovaní a rovnako o zmene informovali aj na svojom webe. Sociálna poisťovna takýto problém neeviduje, keďže s poisťovňami komunikuje elektronicky, nemá dôvod posielať ľudí na pobočku. Problémom tak zrejme ostávajú všeobecní lekári. "Jeden pán včera dokonca menoval doktorku, ktorá ho sem poslala," napísala nám žena, ktorá v budove pracuje.

VšZP neeviduje žiadny podnet v súvislosti s lekármi

"Občania často prichádzajú osobne na adresu, na ktorej VšZP už nesídli a na ktorej sídli ÚVO, podľa ich vyjadrení ich na túto adresu posielajú aj ich všeobecní lekári," uviedla pre Topky ešte minulý týždeň hovorkyňa Jana Zvončeková. Všeobecná zdravotná poisťovňa však nemá povinnosť organizácie ako je Spoločnosť všeobecných lekárov SR či Asociácia všeobecných lekárov SR informovať.

Nie všetci lekári si však pri ich pracovnom zaťažení všimnú oznam, prípadne zmenu, aj preto môže dochádzať k takýmto nedorozumeniam. "Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú pravidelne informovaní o všetkých zmenách, a to prostredníctvom elektronicky zasielaného prehľadu noviniek a cez ePobočku poisťovne. Neevidujeme žiadny podnet od pacienta na margo mylnej informácie od všeobecného lekára o presťahovanej pobočke VšZP z Ružovej doliny," reagovala Štefúnová.

"VšZP si splnila všetky informačné povinnosti voči lekárom aj poistencom, avšak v snahe predchádzať ďalším nedorozumeniam a nepríjemným situáciám sa rozhodla v najbližších dňoch opätovne pripomenúť informáciu o presťahovaní pobočky svojim poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Veríme, že týmto prispejeme k skorému vyriešeniu vzniknutej situácie k spokojnosti našich klientov," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: Všeobecná zdravotná poisťovňaVšeobecní lekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu