Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Slovensko spustilo očkovanie 4. dávkou vakcíny proti COVIDU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa spustilo očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre ľudí starších ako 50 rokov. Očkovať sa môžu aj imunokompromitovaní pacienti starší ako 12 rokov. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Pandémia COVIDU sa ešte neskončila a v európskych krajinách rastie počet nových prípadov, niektoré krajiny už prekonali vrchol nečakanej letnej vlny. Zatiaľ však krajiny vrátane Slovenska nezaznamenávajú zvýšený nápor na zdravotníctvo.

Rezort otvára možnosť podania 2. booster dávky

"Je to spôsobené viacerými faktormi, pričom jedným z tých kľúčových je vysoká miera zaočkovanosti populácie, najmä tej rizikovej," uviedol rezort zdravotníctva. Keďže však imunita po očkovaní postupom času slabne, rastie počet osôb, ktoré sa môžu koronavírusom opäť nakaziť. 

Archívne VIDEO COVID opatrenia sa zatiaľ sprísňovať nebudú

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Očkovanie je stále najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia a následnou hospitalizáciou či úmrtím. "Aj preto Ministerstvo zdravotníctva SR otvára možnosť podania 2. posilňujúcej dávky (4. dávky) pre všetkých záujemcov, ktorí sú starší ako 50 rokov," informovalo ministerstvo. Na Slovensku sa doposiaľ štvrtou dávkou vakcíny mohli očkovať imunokompromitovaní pacienti nad 18 rokov.

Kto sa môže dať zaočkovať?

Požiadať o očkovanie 2. posilňujúcou dávkou teda môžu všetky osoby staršie ako 50 rokov, a to ihneď, a imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov, a to od budúceho týždňa. Odstup od podania 1. booster dávky musí byť minimálne 4 mesiace alebo 3 mesiace od prekonania ochorenia Covid-19. Záujemcom o očkovanie 2. posilňujúcou dávkou bude podaná vakcína Comirnaty od spoločnosti Pfizer–BioNTech bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny. 

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že pokračuje aj očkovanie prvou dávkou očkovacej schémy a 1. posilňujúcou dávkou (3. dávkou). Záujemcovia o očkovanie si môžu vybrať z vakcín Comirnaty (Prizer/BioNTech), Nuvaxovid (Novavax) a Janssen (Johnson&Johnson). Registrácia na očkovanie je možná prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk. Záujemcovia môžu využiť aj možnosť očkovania bez registrácie. Zoznam voľných termínov je zverejnený a každý týždeň aktualizovaný na stránke ministerstva zdravotníctva SR.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusCOVIDBooster dávka4. dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu