Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na letných výletoch si dajte pozor: Opäť videli nebezpečnú medvediu šelmu, tentokrát pri Piešťanoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

PIEŠŤANY/NITRIANSKA BLATNICA - Za posledných niekoľko mesiacov neustále počúvame o tom, ako sa medvedia populácia na Slovensku čoraz viac približuje k príbytkom ľudí a ich výskyt a nebodaj aj stretnutie s nimi tak začína byť niečim menej vzácnym. Nebezpečnú šelmu tentokrát videli v blízkosti Piešťan pri dedinke Nitrianska Blatnica.

archívne video

Minister Ján Budaj nemieni reagovať na status Borisa Kollára, vraj si s ním vie sadnúť osobne a vydiskutovať si to (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na túto skutočnosť upozornila samotná obec na svojej webstránke. "Dňa 16. 07. 2022 popoludní bol videný Medveď hnedý v lokalite Slopy. Týmto vyzývame občanov a turistov na zvýšenú pozornosť pri pohybe v lese, predovšetkým na turistickej trase k Rotunde sv. Juraja," píše obec na svojej stránke.

Rezort situáciu rieši, začali dotazníkom

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) medzitým už rozposlalo 360 obciam dotazník k situácii s medveďmi. Vyplnený dotazník späť poslalo 87 obcí. Následne budú môcť na opatrenia, ktoré majú pomôcť zlepšiť situáciu s medveďmi, čerpať peniaze. Uviedlo to tlačové oddelenie MŽP.

Na letných výletoch si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dotazníky rozposlalo ministerstvo obciam, ktoré majú podľa zákona o odpadoch povinnosť zabezpečiť odpad pred medveďom hnedým. V týchto dotazníkoch informovali obce envirorezort o aktuálnej situácii s výskytom medveďa v ich okolí a o potrebách, ktoré pre zviera pociťujú. Termín na prihlásenie sa do výzvy uplynul 30. júna. "Keďže pre MŽP SR predstavuje bezpečnosť ľudí prioritu, ministerstvo akceptovalo aj dotazníky obcí, ktoré boli doručené po tomto termíne," skonštatovalo tlačové oddelenie.

Po vyhodnotení dotazníkov pripraví MŽP pre tieto obce výzvy, z ktorých budú môcť čerpať financie. Použiť by ich mohli napríklad na rekonštrukciu verejného osvetlenia, umiestnenie elektrických ohradníkov, zabezpečenie kontajnerov pred prístupom medveďa k odpadu, nákup sprejov proti tomuto zvieraťu či vzdelávacie aktivity v prevencii pred stretom obyvateľov s medveďom. Envirorezort zatiaľ neplánuje rozširovať dosah tejto výzvy na ďalšie regióny. Pripomína, že na celom Slovensku pôsobí Zásahový tím pre medveďa hnedého a v prípade potreby je pripravený poskytnúť ľuďom informácie, rady aj pomoc.

Základné pravidlá pri strete s medveďom

Ľuďom, ktorí sa stretnú s medveďom je potrebné zdieľať niekoľko rád nad zlato. Väčšina konfliktných situácií totiž nastáva práve vtedy, keď sa človek dostane do bezprostrednej blízkosti medveďa. Ten reaguje útočne a podráždene len preto, lebo má pocit vlastného ohrozenia. Treba sa preto vyvarovať neprehľadného terénu a ani do takýchto miest nepúšťať psov.

Na letných výletoch si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak ste v lese je tiež dôležité, aby ste viedli konverzáciu a aby medveď vedel, že je v lese prítomný ešte niekto. Ak ste sám, je vhodné si pospevovať alebo inak vydávať akýkoľvek zvuk. Táto taktika je vhodná aj v prípade výskytu diviakov.

Viac o téme: MedveďPiešťanyNitrianska Blatnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu