Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Teplotné rekordy spojené s obrovským suchom: Za máj a jún spadlo niekde len 28 mm zrážok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo východnej polovici Slovenska spadlo za máj a jún väčšinou len 40 až 80 milimetrov (mm) zrážok. Meteorológovia pozorovali viac zrážok na západe územia. Západné Slovensko a západné okresy Žilinského kraja boli podľa nich častejšie pod vplyvom nízkeho tlaku vzduchu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral počas uplynulých dvoch mesiacov napríklad v obci Budkovce v okrese Michalovce len 28,6 milimetra a na stanici Prešov planetárium 35,8 milimetra zrážok. "Veľmi nízke úhrny na väčšej ploche boli aj na Gemeri. V rámci východnej polovice Slovenska spadlo len výnimočne viac ako 80 milimetrov a napríklad Torysky pri Levoči mali 99,8 milimetra a Tatranská Javorina 129 milimetrov," skonštatoval SHMÚ na sociálnej sieti.

 

Za máj a jún väčšinou len 40 až 100 mm, ale na západe lokálne aj viac ako 150 mm zrážok Počas minulých dvoch mesiacov...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, July 2, 2022

Výrazne odlišnejšia situácia bola v západnej polovici územia, predovšetkým v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom kraji a v severných okresoch Žilinského kraja. "Tu spadlo zväčša 90 až 150 milimetrov, ojedinele aj viac zrážok. Čadca mala 158,7 milimetra, Bratislava letisko takmer 172 milimetrov a Pernek na Záhorí dokonca až 279,5 milimetra," priblížili meteorológovia. Aj v tejto časti územia boli podľa nich lokality, kde spadlo aj na väčšej ploche menej ako 90 milimetrov. "Bolo to predovšetkým v južnej časti Žilinského kraja, v Trenčianskom kraji a v západných okresoch Banskobystrického kraja," uzavreli.

Viac o téme: PočasieSucháZrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu