Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia s medveďmi sa vyostruje: Vlčan tvrdí, že možnosti máme! Nárast populácie, Budaja chcú odvolávať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB / Roman Malatinec)

BRATISLAVA - Situácia sa vyostruje. Reč je o populácii medveďov na Slovensku a ich stretoch s ľuďmi. Čoraz viac strácajú plachosť, ľudia ich stretávajú bežne na prechádzkach či v intravilánoch obcí a najmä obyvatelia Podpoľania sa boja. Kým minister životného prostredia má svoj pohľad na vec, minister poľnohospodárstva svoj. Situácia je už natoľko napätá, že opozícia chce zvolať mimoriadnu schôdzku, kde budú šéfa envirorezortu odvolávať.

Nárast populácie medveďa nesúvisí s vnadením diviačej zveri na legálne zriadených krmoviskách. Dôvodom je, že medveď hnedý nie je regulovaný. Štátny podnik Lesy SR preto žiada systematický manažment populácie medveďa na Slovensku. Tvoriť by sa mal aj na základe skúsenosti lesníkov a poľovníkov. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. Reagovali tak na slová ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) o tom, že problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská pre divú zver.

Archívne VIDEO Minister Ján Budaj nemieni reagovať na status Borisa Kollára, vraj si s ním vie sadnúť osobne a vydiskutovať si to

Minister Ján Budaj nemieni reagovať na status Borisa Kollára, vraj si s ním vie sadnúť osobne a vydiskutovať si to (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Budaj vo štvrtok (16. 6.) informoval, že na Podpoľaní majú štátne lesy 28 vnadísk pre lesné zvieratá. Priemerne ročne idú na ne štyri tony kukurice. Informáciu mal podľa vlastných slov priamo od riaditeľa podniku Jána Marhefku. Tieto vyjadrenia sú podľa Lesov SR zavádzajúce a klamlivé. "Štátny podnik poskytol informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám na základe žiadosti Lesoochranárskemu zoskupeniu Vlk, ktorá bola doručená 23. mája," reagovala Debnárová.  

Situácia s medveďmi sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Základom riešenia problematiky je podľa Lesov SR poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre územie Slovenska. Podnik privíta, ak tomu bude envirorezort venovať maximálnu prioritu. Lesy SR podľa hovorkyne zaznamenávajú v posledných rokoch nárast populácie medveďa hnedého a vlka dravého. "Na tieto skutočnosti dlhodobo upozorňujú lesníci nielen v oblasti Poľany, ale aj v iných oblastiach Slovenska," poukázala.

Štátny podnik sa odvoláva aj na Národné lesnícke centrum, ktoré tvrdí, že populácia medveďa vykazuje v posledných troch desaťročiach na Slovensku nárast. "Potvrdzujú to oficiálne vykázané stavy z poľovných revírov, ktoré z úrovne 1467 jedincov v roku 2000 narástli v roku 2010 na 1995 jedincov a v roku 2021 až na 2997 vykázaných jedincov," uviedla Debnárová. Doplnila, že aj Najvyšší súd SR v roku 2017 konštatoval premnoženie medveďa na území Slovenska.

 

👆Nárast medvedej populácie nesúvisí s vnadením 🌽 🐻Nárast populácie medveďa hnedého nesúvisí s vnadením diviačej zveri...

Posted by LESY Slovenskej republiky on Friday, June 17, 2022

Populácia určite narástla, tvrdí Bučka

Podľa šéfa ústavu lesných zdrojov a informatiky Národného lesníckeho centra Jozefa Bučka bolo posledné presné číslo populácie medveďov na Slovensku v roku 2014, kedy prebehlo sčítanie našej najväčšej šelmy. Vtedy ich bolo 1256 kusov, odvtedy mohli mať samice až 9 vrhov. "Určite populácia narástla. Ak to spočítam a odrátam možné kolízie s dopravnými prostriedkami a podobne, vychádza mi, že na Slovensku máme 2000, maximálne 2500 jedincov. Vedecké štúdie však odporúčajú na 1000 hektárov jedného, maximálne dvoch jedincov. Napríklad, na Poľane to je už takmer 3,5 medveďa na 1000 hektárov, čo je skutočne veľa," uviedol Bučko. Poukázal na prax zo Švédska, kde je regulovaný lov medveďa. Tam majú na 1000 hektárov 0,1 jedinca šelmy, avšak, majú 4- až 5-krát menšie osídlenie, ako na Slovensku. 

VIDEO Populácia medveďov na Slovensku narástla na 2000 až 2500 kusov, tvrdí šéf lesných zdrojov

Populácia medveďov na Slovensku narástla na 2000 až 2500 kusov, tvrdí šéf lesných zdrojov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Máme možnosti, tvrdí Vlčan

Európska ako aj národná legislatíva pozná viacero možností manažovania počtu divých šeliem, aj medveďa hnedého. Uviedol to v pondelok minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), v rámci informačného workshopu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "My veríme, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v dohľadnej dobe stanoví počet medveďov na Slovensku a aj povie, koľko je ´zdravý počet´ medveďov, aká má byť ich hustota a v ktorých lesných porastoch, v ktorých biotopoch žijú. Verím, že na základe týchto dát pristúpime k aktívnemu manažmentu," priblížil.  

Situácia s medveďmi sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvou možnosťou je podľa neho špeciálny zásahový tím, potom je možnosť odstrelu medveďa vo väčšom rozsahu Štátnou ochranou prírody. "Tretia možnosť je regulovaný odstrel v spolupráci s poľovnými združeniami, na základe žiadosti podanej na MŽP," informoval. "Ak sa počet stretov medveďa napríklad s dopravnými prostriedkami znásobuje, ak sa počet stretov s obyvateľmi opakuje, malo by sa pristúpiť k aktívnemu manažmentu počtu medveďov hnedých," zdôraznil agrominister. 

Vlčan si nemyslí, že je reálne, aby sa regulovali osevné postupy slovenských poľnohospodárov s ohľadom na to, že sa vyrobí menej potravín pre medveďa. "Veľmi si želám, aby posilnený zásahový tím bol efektívny, možno sa im podarí zvýšiť počet nimi odlovených medveďov na úroveň počtu medveďov usmrtených pri dopravných nehodách. Nemyslím si však, že to bude mať zásadný vplyv na počty medveďa hnedého," dodal.

Situácia s medveďmi sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Budaja chcú odvolávať

Situácia podľa opozičných poslancov zašla tak ďaleko, že chcú v parlamente odvolávať ministra životného prostredia Jána Budaja. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze spolu s nezaradenými poslancami z Republiky podpísali podľa slov Suju aj poslanci Smeru-SD. Ministrovi vyčítajú viacero vecí, okrem iného zlyhanie pri manažmente v oblasti medveďa hnedého.

"Prichádzame s návrhom na odvolanie vegetariána ministra Budaja. Je neschopný, nekompetentný a hlúpy, čo dokázal, keď povedal, že medvede sú vegetariáni, čím poukázal na to, že má nedostatky v učive základnej školy," skonštatoval Uhrík. Poukázal na nárast stretov ľudí s medveďmi a na ohrozenie ľudí na vidieku.

Situácia s medveďmi sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Budaja v súvislosti s medveďmi kritizuje aj koaličný poslanec Patrick Linhart (Sme rodina). Požiadal Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o urýchlený poslanecký prieskum, prítomnosť ministra a okamžité zvládnutie situácie s premnoženým medveďom hnedým. "Pokiaľ minister Budaj neprijme okamžité opatrenia na ochranu obyvateľstva pred premnoženými medveďmi, na podpisovej listine o jeho odvolaní spoločne s opozičnými poslancami môže figurovať aj môj podpis. Nebudem ďalej čakať na to, ako medveď zabije prvú mamičku s dieťaťom na bežnej prechádzke," uviedol s tým, že nepreferuje bezhlavý odstrel a komerčnú redukciu medveďov, ale monitorovanie a následnú elimináciu problémových jedincov. Žiada posilnenie monitorovacích zásahových tímov a riešenie problému.
 

Viac o téme: Medveď hnedýMedvedeOpozíciaJán BudajPodpoľanieJozef BučkoSamuel VlčanSlovenská šelma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu